Pridať recept

Dobošová torta

ingrediencie

Piškótové cesto

200 g
práškový cukor
200 g
polohrubá múka
1 balíček
vanilkový cukor
7 ks
vajce
1 PL
citrónová šťava
kôra z polovice citróna
maslo na vymastenie
hladká múka

Čokoládový krém

200 g
práškový cukor
50 g
kakao
250 g
maslo
1 PL
rum
1/2 balíček
vanilkový cukor
voda
trochu
soľ

Karamelová poleva

150 g
kryštálový cukor
trochu
voda

Na ozdobenie

30 g
kakao
50 g
lieskové oriešky

postup

1.
Žĺtky, polovicu práškového cukru, citrónovú šťavu, vanilkový cukor a trocha vody vyšľaháme do peny. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, pridáme druhú polovicu práškového cukru a postrúhanú citrónovú kôru, premiešame a spolu s preosiatou múkou ho zľahka zamiešame do vyšľahaných žĺtkov. Z cesta upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu 6 až 8 tenkých okrúhlych placiek, ktoré necháme vychladnúť.
 
2.
Vychladnuté placky (jednu odložíme) spojíme krémom, boky torty taktiež potrieme krémom, posypeme kakaom a zomletými orieškami a tortu dáme na hodinu do chladničky. Odloženú piškótovú placku položíme znova na vymastený plech, potrieme polevou a kým poleva nestuhne, pokrájame ju ostrým nožom natretým maslom na 12 porcií, ktoré uložíme na povrch schladenej torty.
3.
Čokoládový krém: Cukor zalejeme vodou tak, aby bol ponorený, uvaríme sirup a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s trochou soli a kakaom, zamiešame ho do vychladnutého sirupu a nakoniec primiešame rum a vanilkový cukor.
4.
Karamelová poleva: Cukor trošku pokropíme vodou, necháme roztopiť na ohni a za stáleho miešania zožltnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať