Pridať recept

Pohánka s cviklou

ingrediencie

1 hrsť
pohánka
trochu
čerstvý tymián
3 ks
malá cvikla
2 ks
šalotka
4 strúčiky
cesnaku
trochu
petržlenová vňať
trochu
himalaya soľ
trochu
čierne korenie drvené
2 litre
zeleninový vývar alebo voda
trochu
kokosový olej

postup

1.
Pohánka ma v surovom stave múčnu a horkastú chuť. Preto je vhodné, aby sa pred spracovaním premyla vodou. Ja som si na jej chuť zvykla a už to robím iba pri jej surovom spracovaní. Čas a doba trvania spracovania závisia od toho, ako máte čas. Ak si pohánku vopred namočíte (asi 4-5h), jej spracovanie v tepelnom stave bude kratšie a aj s cviklou zachováte viac živín. Ak ju nenamočíte, kým v teplej panvici za varu zmäkne, potrvá to asi 25min. (pre 2 – 4 osoby)
 
2.
Na horúcu panvicu dáme tuk, po jeho zohriatí asi o minútu pridáme nadrobno pokrájanú šalotku. Necháme mierne pozlátiť a pridáme štipku soli, čierne korenie a nasekaný čerstvý tymián. Premiešame a pridáme na kocky nakrájanú cviklu. Cviklu zatiahneme teplom asi 5 min. V podstate toto už máte aj bez pohánky hotové jedlo a to teplý šalát. Ak by ste to rozmixovali, máte nátierku. Do horúcej cvikle pridáte pohánku a prehrejete ju nasucho. Prilejete vodu alebo vývar tak, aby bola pohánka asi 1cm nad povrchom zaliata.
3.
Pohánka nemení dramaticky svoj objem, no absorbuje tekutinu aby zmäkla. Dochutíme cesnakom a petržlenovou vňaťou posekanou na kúsky. Premiešame. Varí sa dovtedy, kým nezmäkne. Zbadáte to ochutnávaním a podľa toho, že pohánkové zrnko sa otvára ako srdiečko. Pohánka sa podáva teplá. Najlepšie zasypaná petržlenovou vňatkou s tymiánom, môžete pridať feta syr, dostrúhať čerstvú cviklu. Možností je nekonečne veľa.
Pohánka s cviklou
Pohánka s cviklou
Zdroj: RADOST_VARIT_Skolavarenia
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
zuna7
17.2.2014 14:28 | |
+10 -2
Aj toto je výborné! Pochvala!
Podobné články
Jesenný šalát s cviklou, nivou a jabĺčkami
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Lagris pohánka
Pohánka – vedeli ste, že...?
Je prirodzene bezlepková a doslova plná zdraviu prospešných látok – obsahuje bielkoviny, glycidy, lipidy...
Vynikajúce šaláty z cvikly pre štíhly pás: Extra recepty, ktoré dajú vaše telo do poriadku a zbavia vás zbytočných kíl
Vynikajúce šaláty z cvikly pre štíhly pás: Extra recepty, ktoré dajú vaše telo do poriadku a zbavia vás zbytočných kíl
Cvikla je lacná, dostupná, super zdravá zelenina, ktorá už dávno mala prerásť tieň zaváranej prílohy. Poďte...
Cviklové nápoje pre zdravie a imunitu
Cviklové smoothie pre zdravie a silnú imunitu: Vynikajúci životobudič
Niekoľko naozaj chutných nápadov ako si namixovať či odšťaviť zdravé zimné koktaily.
pohánka
Zabudnutá pohánka sa vracia na výslnie
Pohánka bola v minulosti považovaná za obilie chudobných, no dnes sa opäť zaradzuje do jedálničkov kvôli...
Pohánka, cícer, natural ryža – ako ich správne pripraviť?
Snažíte sa zaradiť do stravy racio potraviny, ako sú napríklad ryža natural, cícer či pohánka, no stále vám...