Pridať recept

Grilované artičoky

6
porcií
50
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

6 ks
artičoky
1 ks
citrón
2 PL
olivový olej
1/2 KL
morská soľ

postup

1.
Do hrnca nalejeme 8 - 10 litrov vody, ktorú osolíme. Privedieme ju do varu. V miske zmiešame vodu so šťavou z citróna. Stonky z artičok skrátime približne na 2,5 cm. Odtrhneme vonkajšie lístky a zostanú len vnútorné ( majú svetložlté špičky ). Taktiež odstránime pichľavé lístky na stonke. Artičoky rozpolíme a vložíme ich do vody.
 
2.
Postupne vyberáme z vody polovice artičokov a odstraňujeme z nich fialové lístky a nejedlú časť. Nožíkom odstraňujeme aj malé výstupky listov na dne ( zdužnatené lôžko ) a olúpeme tvrdé časti stonky. Opäť vložíme artičoky do vody.
3.
Artičoky dusíme asi 10 minút vo vriacej slanej vode až domäkka. Potom ich scedíme a dáme do misky. Keď sú ešte teplé dáme ich do leja so soľou. Necháme ich odležať na chladnom mieste asi 4 hodiny. Prebytočný olej z artičok necháme odkvapkať a artičoky grilujeme priamo nad stredne teplou pahrebou pri zatvorenom veku asi 5 minút, tak, aby trochu zhnedli. Môžeme ich pri tom raz alebo dva krát obrátiť. Medzi grilovaním potierame olejom z misky. Podávame ešte teplé.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
pečené artičoky
Ako na pečené artičoky
Artičoka je parádna zelenina, burina, vyšľachtená pre kulinárske pochúťky, no aj so zachovanými liečivými účinkami.
Root vegetables
Viete, ktorú zeleninu by ste mali mať počas leta doma? Pozrite sa, či máte aspoň jednu!
Lokálnu zelenina je zdravá, dokonale čerstvá a nemusí sa dovážať. Viete ktorých päť superpotravín v lete...
Tajomstvo dlhovekosti plné vitamínov a vlákniny. Jedzte namiesto zemiakov
Tajomstvo dlhovekosti plné vitamínov a vlákniny. Jedzte namiesto zemiakov
Pomôže počas prechladnutia, spestrí večeru a je skvelou náhradou zemiakov. Hoci čínsky artičok nie je veľmi...