Tradičný veľkonočný koláč
145
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
150
g
maslo
soľ
100
g
práškový cukor
citrónová kôra
vanilínový cukor
30
g
droždie
2,5
dl
mlieko
4
ks
žĺtok
80
g
hrozienka
50
g
mandle
1
ks
vajce
10
g
mandle na posypanie
20
g
maslo na vymastenie papiera
postup
Do múky dáme zmäknuté maslo, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor, prilejeme kvások pripravený z droždia, trochy cukru, múky a časti vlažnej smotany. Trocha premiešame, prilejeme zvyšok smotany, v ktorej sme rozšľahali žĺtky a vypracujeme najprv v mise a potom na lopári tuhé cesto. Pridáme očistené hrozienka a olúpané posekané mandle, cesto dáme späť do misy, prikryjeme čistým obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Z vykysnutého cesta spravíme okrúhly bochník, položíme ho na maslom vymastený papier na plechu a opäť necháme na teplom mieste vykysnúť asi 40 minút. Potom vrch koláča narežeme ostrým nožom do tvaru kríža, dvakrát potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme pokrájanými mandľami a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je už upečený, zistíme, ak doň zapichneme a cesto sa nechytá - vtedy už je hotový. Dobrú chuť!
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.