Lístkové cesto
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
hladká múka
1
ks
vaječný žĺtok
1
PL
ocot
trochu
soľ
trochu
vlažná voda
250
g
maslo
postup
1.
Z múky odoberieme asi hrsť a spracujeme ju s maslom. Sformujeme štvorec s 25 cm stranou a dáme na chladné miesto, avšak nie do chladničky.
2.
Z ostatných prímesí urobíme cesto, dobre ho vypracujeme a sformujeme do väčšieho štvorca. Krížom naň položíme štvorec z masla, okraje cesta preložíme ako obálku a vyvaľkáme do varu obdĺžnika. Potom ho preložíme 3x na seba, obrátime o 180° a vyvaľkáme opäť na obdĺžnik. 3x zopakujeme to isté.
3.
Cesto necháme asi pol hodiny stáť zabalené v dobre vyžmýkanom obrúsku.
4.
Potom opäť 3x rozvaľkáme, preložíme a dáme odpočinúť. Zopakujeme po tretí raz. Cesto môžeme použiť ľubovoľne.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.