Pridať recept

Sekihan (ryža s azuki)

5
porcií
65
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1/2 hrnček
azuki
3 hrnčeky
sladká ryža
1/2 hrnček
guľatozrnná ryža
2,5 hrnčeky
voda
1/2 ČL
soľ
štipiek
vyprážané sezamové semienka

postup

1.
Azuki fazuľu umyjeme a necháme pol dňa namočenú vo vode. Ryže zmiešame (ak nemáme sladkú ryžu, nahradíme guľatozrnnou), umyjeme a dolejeme vodu nad povrch ryže (cca 3-4 hrnčeky). Necháme namočenú asi 30 minút.
 
2.
Vodu z fazule zlejeme, dolejeme novú tesne po jej hladinu a dáme variť. Keď dosiahne bod varu, odstavíme a scedíme. Fazuľu dáme späť do hrnca, zalejeme novou vodou- 2,5 hrnčeka a necháme znovu variť. Pri dosiahnutí teploty varu prikryjeme pokrievkou, stíšime oheň a necháme variť asi 15 minút. Fazuľa je hotová, keď je ju možné rozpoliť medzi prstami.
3.
Fazuľu po uvarení scedíme, červenú vodu zatiaľ odložíme bokom. Aby fazuľa neobschla a nepopraskala, necháme ju vychladnúť prikrytú plastovým obalom.
4.
Ryžu scedíme, zalejeme vodou z fazule a podľa potreby dolejeme ešte vlažnú vodu tak, aby bola jej hladina 1,5-2 cm nad hladinou ryže (teda spolu asi 3 hrnčeky). Prikrytú varíme 10-15 minút. Počas varenia neodkrývame. Po uvarení necháme vychladnúť.
5.
Do ryže nakoniec opatrne vmiešame uvarenú fazuľu, ozdobíme vyprážanými sezamovými zrnkami a ihneď podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
azuki
Azuki
Fazuľa azuki, tiež adzuki alebo aduki, pochádza z východnej Ázie. V Japonsku je považovaná za kráľovnú fazule...