Pridať recept

Hruškový koláč

6
porcií
51
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

275 g
hladká múka
125 g
maslo
1 ks
vajce
1 ks
vaječný žĺtok
3 KL
voda
1 štipka
soľ
vanilková esencia
práškový cukor na posypanie

Plnka

850 g
hrušky
60 g
mandľové sušienky
4 PL
marhuľový lekvár
1 KL
mletá škorica
90 g
mandľové lupienky
60 g
hnedý cukor

postup

1.
Na pracovnú dosku nasypeme soľ a múku, v strede urobíme jamku a do nej dáme na kocky pokrájané maslo, cukor, žĺtok, vajce, vanilku a zalejeme vodou. Všetko spolu prstami premiešame a vypracujeme celkom hladké cesto a podľa potreby môžeme pridať ešte vodu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho hodinu chladnúť, do stuhnutia. Tieto suroviny môžete taktiež vypracovať v mixéri prípadne šľahačom.
 
2.
Z 2/3 cesta vyvaľkáme placku a vyložíme ňou menšiu tortovú formu, ktorá by mala mať priemer 25 cm alebo použijeme hlbší plech. Cesto potrieme marmeládou a posypeme rozdrobenými sušienkami.
3.
Hrušky pokrájame na tenké plátky a rozložíme ich na sušienky. Posypeme ich škoricovým cukrom, mandľami a na záver aj trstinovým cukrom.
4.
Zo zvyšného cesta vytvoríme tenký valček a umiestníme ho pozdĺž okrajov formy. Zo zvyšku valčeka vytvoríme na koláči mriežku.
5.
Koláč pečieme do zlata pri teplote 200°C asi 50 minút. Koláč necháme vychladnúť, servírujeme posypaný práškovým cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať