Závin s orechovou plnkou
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
70
g
práškový cukor
350
ml
mlieko
1
ks
vaječný žĺtok
trochu
soľ
1/2
balíček
vanilínový cukor
citrónová kôra
70
g
maslo
1
ks
vaječný žĺtok na potretie
1/2
PL
voda
Kvások
25
g
droždie
10
g
práškový cukor
5
g
hladká múka
50
ml
mlieko
Orechová plnka
200
g
cukor
300
ml
voda
400
g
mleté vlašské orechy
citrónová kôra
1/2
balíček
vanilínový cukor
postup
1.
Do misy nasypeme cukor s múkou a necháme chvíľu na teplom mieste zohriať. Neskôr pridáme kvások, teplé mlieko s rozmiešaným žĺtkom, soľ, vanilínový cukor, citrónovú kôru a roztopené maslo. Vzniknuté cesto vypracujeme dohladka a necháme kysnúť na teplom mieste.
2.
Kým kysne cesto vyrobíme si orechovú plnku. Cukor povaríme s vodou, pridáme citrónovú kôru, orechy a vanilínový cukor. Všetko dobre premiešame.
3.
Keď nám cesto pekne vykyslo tak na pomúčenej doske premiesime cesto a urobíme bochník. Opäť necháme kysnúť. Neskôr vytvarujeme z cesta 2 bochníky a rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra. Cesto potrieme orechovou plnkou, stočíme, konce stlačíme preložíme na plech a necháme ešte kysnúť.
4.
Záviny potrieme vaječným žĺtkom, ktorý sme zmiešali s troškou cukru a s vodou. Vrch závinu popicháme vidličkou a nakoniec vložíme do vyhriatej rúry. Po 12 minútach pečenia záviny prikryjeme papierom na pečenie.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.