Pečená morka s plnkou
180
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
ks
morka
soľ
150
g
maslo
10
g
hladká múka
Plnka
120
g
maslo
soľ
3
ks
vaječný žĺtok
4
ks
vajce
250
g
žemľa
2
dl
mlieko
3
ks
vaječný bielok
100
g
strúhanka
trochu
mletý muškátový kvet
50
g
mandle
postup
1.
Morku zvonku aj zvnútra osolíme, otvor v hrvoli upcháme žemľou a hrvoľ naplníme plnkou a otvor zašijeme. V pekáči zohrejeme maslo a prsiami nadol položíme do pekáča morku. Povrch potrieme maslom, podlejeme vývarom a počas pečenia pravidelne potierame maslom. Pečieme asi 2 až 3 hodiny. Pred koncom morku otočíme a zapečieme.
2.
Po upečení morku vyberieme a do šťavy pridáme múku, podusíme a zalejeme vývarom alebo vodou. Chvíľu povaríme.
3.
Plnka: Žemle pokrájame na kocky, namočíme do mlieka. Potom vyžmýkame a rozmačkáme. Maslo vymiešame so soľou, pridáme žĺtky, celé vajcia, žemle, mletý muškátový kvet, vyšľahaný sneh z bielkov a podľa potreby zahustíme strúhankou. Nakoniec pridáme mandle pokrájané nadrobno.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.