Pridať recept

Podolské bábovky so šafranom

8
porcií
180
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1300 g
múka
625 ml
mlieko
30 ks
vajce
250 g
maslo
100 g
droždie
375 g
cukor
60 ks
mandle
1/2 ks
vanilkový struk
250 g
hrozienka
1 štipka
šafrán
75 ml
alkohol
trochu
soľ
trochu
tuk na vymastenie
2 KL
strúhanka

postup

1.
Šafran zalejeme alkoholom a necháme ho vyluhovať 2 dni.
 
2.
Droždie rozdrobíme v troške vody. Žĺtky z 30 vajec vyšľaháme nad parou na bielu penistú masu. Maslo roztopíme a precedíme. Mandle sparíme vriacou vodou, olúpeme a utlčieme v manžiari. Prevaríme 375 ml mlieko.
3.
350 g múky zalejeme vriacim mliekom a dôkladne premiešame tak, aby sa nevytvorili hrudky. Pridáme zvyšok mlieka, prilejeme droždie, vyšľahané žĺtky, premiešame a necháme odstáť 45 minút.
4.
Pridáme zvyšok preosiatej múky, precedené maslo a dôkladne miešame asi 1 hodinu.
5.
Pridáme cukor, postrúhané mandle, vanilku, hrozienka, alkohol so šafranom a štipku soli. Miešame ešte asi 5 minút. Z 10 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, pridáme ho do cesta a opatrne premiešame.
6.
Cesto vlejeme do vymastených a strúhankou vysypaných foriem. Plníme ich ani nie do polovice. Necháme cesto kysnúť ešte hodinu a 30 minút.
7.
Pečieme v rúre rozohriatej na 230 °C asi hodinu. Upečené bábovky vyklápame z foriem veľmi opatrne.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať