Pridať recept

Francúzska zeleninová polievka

ingrediencie

200 g
nové zemiaky
100 g
hrášok
400 ml
kurací vývar
125 ml
smotana
25 g
maslo
2 strúčiky
cesnaku
2 ks
šalotka
1 kg
konzervované paradajky
1 KL
sušená bazalka
6 ks
reďkovka
4 ks
mrkva
8 lístky
bazalka
12 ks
špargľa
mleté čierne korenie
soľ

postup

1.
Vodu dáme zovrieť. Vo väčšom hrnci zohrejeme maslo. Cesnak a šalotky ošúpeme a pokrájame, dáme ich na zohriaté maslo a pražíme za ustavičného miešania 3 minúty.
 
2.
Následne pridáme paradajky aj so šťavou, prilejeme vývar, ochutíme sušenou bazalkou a osolíme, okoreníme. Prikryjeme hrniec a zmes varíme štvrť hodinku.
3.
Zemiaky ošúpeme a pokrájame ich. Dáme ich do ďalšieho hrnca a zalejeme ich vriacou vodou. Opäť necháme zovrieť, zmiernime plameň a varíme pomaly.
4.
Očistíme mrkvy, oškrabeme a pokrájame na 2,5 cm kúsky. Keď sa zemiaky varia 5 minút, pridáme k ním mrkvu.
5.
Očistíme reďkovky a umyjeme, pokrájame na kocky a pridáme k mrkve a zemiakom. Opláchneme špargľu (len hlavičky) a očistíme, umyjeme a prekrojíme. Strúčiky hrášku pridáme k reďkovkám.
6.
Celkovo varíme zeleninu 10 až 12 minút alebo až kým celkom nezmäkne.
7.
Necháme odkvapkať zeleninu a pridáme ju do vývaru aj s paradajkami. Primiešame smotanu. Opláchneme lístky bazalky, potrháme na kúsky a vhodíme do polievky. Osolíme a okoreníme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grilovaná špargľa
Špargľa už je opäť na pultoch: Poďme si pripomenúť, ako ju správne vybrať, očistiť a uvariť
Mnoho z nás sa už nemohlo dočkať, kedy sa v obchodoch objaví prvá čerstva špargľa. Ak ste ešte nezahrnuli...
Farebná sezóna. Svieža a výdatná polievka bez korenia
Mrkva, hrášok. Zeleniny, ktoré záhradkári často sadia pri seba, lebo sú vraj dobrí susedia. Vedľa mrkvy nesmie...
Smotanová polievka s reďkovkou
Reďkovka
Reďkovky pochádzajú z oblasti Blízkeho Východu. Niektoré zdroje však tvrdia, že majú pôvod v Japonsku. Na...
Tajomstvo dokonale hustej polievky, a nie je to múka! Je to doplnkový zdroj bielkovín a polievka chutí vynikajúco,
Tajomstvo dokonale hustej polievky: Je to doplnkový zdroj bielkovín a polievka chutí vynikajúco, o tomto ste určite ešte nepočuli
Jeseň a zima sú obdobím, keď oceňujeme najmä hrejivé a husté polievky. Sú plné zeleniny a korenia, nielenže...
Žiadne hladovanie, až päť kilogramov týždenne! Príjemné chudnutie s polievkovou diétou
Žiadne hladovanie, až päť kilogramov týždenne! Príjemné chudnutie s polievkovou diétou
Polievky vás zahrejú, sú chutné - a pomôžu vám schudnúť. Sú nízkokalorické, neobsahujú takmer žiadne...