Slivkový koláč s posýpkou
8
porcií
30
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
hrubá múka
štipiek
soľ
trochu
vanilka
1
PL
citrónová kôra
70
g
cukor
20
g
droždie
250
ml
mlieko
140
g
maslo
4
ks
žĺtok
500
g
slivky
Maslová posýpka
40
g
hladká múka
30
g
práškový cukor
30
g
maslo
postup
1.
Maslo trocha osolíme, pridáme cukor, potlčenú a preosiatu vanilku alebo vanilinový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Prilejeme z droždia vykysnutý kvások, teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali roztopené maslo so žĺtkami, a vypracujeme mäkké lesklé cesto. Povrch cesta posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely, každý diel sformujeme do tvaru bochníka a položíme na maslom vymastený plech a znova necháme vykysnúť. Potom bochníky potrieme roztopeným maslom, spravíme z nich veľké tenké koláče, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, po celom koláči rozložíme rozpolené vykôstkované slivky reznou plochou nahor, husto posypeme maslovou posýpkou, pokvapkáme roztopeným maslom a v dobre vyhriatej rúre upečieme.
3.
Maslová posýpka: Do múky a cukru pridáme maslo, nožom ho posekáme a ešte rukou zľahka premiešame.
4.
Namiesto posýpkou môžeme koláč posypať zomletým makom zmiešaným s cukrom alebo postrúhaným perníkom zmiešaným s cukrom a škoricou.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.