Pridať recept

Slivkový koláč s posýpkou

8
porcií
30
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
hrubá múka
štipiek
soľ
trochu
vanilka
1 PL
citrónová kôra
70 g
cukor
20 g
droždie
250 ml
mlieko
140 g
maslo
4 ks
žĺtok
500 g
slivky

Maslová posýpka

40 g
hladká múka
30 g
práškový cukor
30 g
maslo

postup

1.
Maslo trocha osolíme, pridáme cukor, potlčenú a preosiatu vanilku alebo vanilinový cukor a postrúhanú citrónovú kôru. Prilejeme z droždia vykysnutý kvások, teplé mlieko, v ktorom sme rozmiešali roztopené maslo so žĺtkami, a vypracujeme mäkké lesklé cesto. Povrch cesta posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť.
 
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely, každý diel sformujeme do tvaru bochníka a položíme na maslom vymastený plech a znova necháme vykysnúť. Potom bochníky potrieme roztopeným maslom, spravíme z nich veľké tenké koláče, okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, po celom koláči rozložíme rozpolené vykôstkované slivky reznou plochou nahor, husto posypeme maslovou posýpkou, pokvapkáme roztopeným maslom a v dobre vyhriatej rúre upečieme.
3.
Maslová posýpka: Do múky a cukru pridáme maslo, nožom ho posekáme a ešte rukou zľahka premiešame.
4.
Namiesto posýpkou môžeme koláč posypať zomletým makom zmiešaným s cukrom alebo postrúhaným perníkom zmiešaným s cukrom a škoricou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Krehké cesto
Ako na dokonalé krehké cesto: Aké suroviny a v akých pomeroch použiť?
Krehké cesto je vďačným univerzálnym tipom na sladké i slané koláče. Jeho výhodou je, že ho navyše môžete...
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Slivky
Pomocník pri trávení a rednúcich kostiach - slivky!
Oválne tmavomodré plody sú bohatou zásobárňou prospešných látok a už po mnoho generácií veľmi ceneným...
Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete päť sušených sliviek?
Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete päť sliviek?
Sezóna sliviek je v plnom prúde a vy by ste ju mali využiť. Tieto nenápadné plody sú veľmi zdravé a plné...