Orechový kysnutý závin
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
hladká múka
100
g
maslo
1
PL
práškový cukor
trochu
soľ
3
ks
žĺtok
1
dl
mlieko
10
g
droždie
trochu
maslo na vymastenie
1
ks
vajce na potretie
Orechová plnka
2
dl
mlieko
200
g
cukor
250
g
mleté orechy
trochu
citrónová kôra
2
ks
jablko
postup
1.
Maslo vymiešame s cukrom do spenenia, postupne pridáme žĺtka, potom múku, soľ, vykysnutý kvások a cesto dobre vypracujeme.
2.
Vypracované ešte na doske trikrát prevaľkáme, pričom ho po každom prevaľkaní necháme aspoň pol hodiny odpočívať.
3.
Potom ho rozvaľkáme, potrieme plnkou, stočíme, dáme na vymastený plech, popicháme, aby sa nepopraskal a necháme ešte 20 minút stáť.
4.
Nakoniec potrieme vajíčkom a upečieme. Upečený posypeme práškovým cukrom.
5.
Orechová plnka: Do 2 dl mlieka dáme variť 200 g cukru, pridáme 250 g zomletých orechov, citrónovú kôru, 2 očistené postrúhané jabĺčka a varíme. Uvarenú plnku necháme vychladnúť.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.