Pizza margherita
4
porcie
135
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
150
g
múka
1
KL
sušené droždie
1/2
KL
soľ
3
PL
olivový olej
Na povrch
500
g
zrelá paradajka
1
strúčik
cesnaku
3
PL
olivový olej
4
PL
suché červené víno
štipiek
soľ
štipiek
mleté čierne korenie
125
g
mozzarella
1/2
zväzok
bazalka
1
PL
nastrúhaný parmezán
postup
1.
V mise premiešame múku s droždím a soľou. Pridáme 50 ml vlažnej vody a 2 lyžice oleja. V kuchynskom robote vypracujeme lepkavé cesto a podľa potreby pridáme trochu vody.
2.
Dosku posypeme múkou. Cesto asi 10 minút dôkladne spracúvame a udierame o dosku, kým nie je pružné a neprestane sa lepiť.
3.
Z cesta sformujeme guľu, dáme do misy, prikryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť asi 90 minút, kým sa objem nezdvojnásobí.
4.
Medzitým paradajky prelejeme vriacou vodou, ošúpeme, rozpolíme, vykrojíme tuhé miesta pri stopke a pokrájame na kocky. V kastróle rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja a cesnak opražíme dosklovita. Pridáme paradajky aj víno a za občasného premiešania varíme 5 minút. Omáčku posolíme a pokoreníme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
5.
Mozzarelu necháme odkvapkať a pokrájame na tenké plátky. Z bazalky otrháme lístky, umyjeme, osušíme a pokrájame na pásiky. Rúru predhrejeme na 250°C.
6.
Dosku pomúčime a cesto rozvaľkáme na veľkú okrúhlu placku. Plech (alebo formu na pizzu) potrieme olejom a vyložíme cestom.
7.
Pizzu pečieme v predhriatej rúre asi 3 minúty. Plech vyberieme. Na pizzu rozložíme najskôr paradajky, potom jednu celú paradajku pokrájanú na kolieska, mozzarelu. Posypeme bazalkou, parmezánom, posolíme a pokoreníme. Pizzu pokvapkáme lyžicou olivového oleja. Pečieme 10-15 minút, kým sa syr neroztopí a okraj nie je zlatistý a chrumkavý.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.