Vianočka
nízka
náročnosť
ingrediencie
200
g
maslo
3
ks
žĺtok
160
g
práškový cukor
300
g
hrubá múka
450
g
hladká múka
40
g
mandle
40
g
hrozienka
1
kocka
droždie
300
ml
mlieko
1
ks
vajce
1
balíček
vanilkový cukor
soľ
postup
1.
Droždie rozmrvíme a pridáme lyžicu cukru a múky, 5 lyžíc vlažného mlieka a dobre rozmiešame. Kvások necháme na teplom mieste kysnúť približne 15 minút.
2.
So zvyšným cukrom vymiešame maslo a pridáme ku kvásku a následne vmiešame preosiatu múku, žĺtky, vanilkový cukor, štipku soli a postupne prilievame mlieko. Zo zmesi vypracujeme cesto, ktoré by malo byť tuhšie. Potom ho dáme na pomúčenú pracovnú dosku a dobre cesto miesime. Na záver do neho zapracujeme olúpané a posekané mandle a napučané hrozienka. Takto pripravené cesto prikryjeme a necháme ho minimálne 3 hodiny kysnúť.
3.
Cesto, ktoré nám vykyslo rozdelíme na 9 rovnakých dielov a z každého vyvaľkáme užšie valčeky. Budeme pliesť takto: Vrkoč si spravíme zo 4 valčekov a stred vrkoča mierne sploštíme a na tento položíme ďalší vrkoč, ktorý sme si ale uplietli z 3 vrkočov. Na vrch ešte dáme 2 skrútené valčeky, ktorých konce zahneme do spodu, aby sa nerozplietli. Do vianočky môžeme pozapichovať aj 4 špajdle, aby sa nám nerozplietla.
4.
Na vymastený plech dáme pripravenú vianočku a tu ju necháme kysnúť aspoň pol hodiny. Na záver ju potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Budeme piecť pri teplote 200°C približne 15 minút, potom znížime teplotu na 175°C a dopekáme ešte 45 minút. V prípade, že vianočka priveľmi zvrchu tmavne prikryjeme ju papierom na pečenie.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.