Hruškový koláč
4
porcie
nízka
náročnosť
ingrediencie
5
ks
vajce
1
PL
citrónová kôra
120
g
práškový cukor
1/2
balíček
kypriaci prášok
120
g
polohrubá múka
tuk na vymastenie
múka na vysypanie formy
Plnka
1
ks
hruškový kompót
400
ml
hrušková šťava
300
ml
voda
2
PL
kryštálový cukor
2
balíčky
Zlatý klas
500
ml
smotana na šľahanie
1
ks
stužovač šľahačky
1
PL
hruškový sirup
postup
1.
Cesto: Z 5 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne zapracujeme citrónovú kôru. Žĺtky vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vyšľahaný sneh a preosiatu múku s kypriacim práškom.
2.
Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť.
3.
Plnka: Hrušky precedíme, necháme odkvapkať, odstránime šupku a pokrájame na kocky alebo nahrubo postrúhame na strúhadle.
4.
Hruškovú šťavu doplníme vodou do 700 ml, podľa chuti pridáme 1-2 lyžice kryštálového cukru. Prisypeme 2 balíčky Zlatého klasu, dobre rozmiešame a privedieme do varu. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu.
5.
Do vychladnutej kaše pridáme pokrájané alebo postrúhané hrušky. Krémovú hmotu jemne premiešame a natrieme na cesto.
6.
Šľahačková vrstva: Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom a lyžicou hruškového sirupu. Ochutenú šľahačku navrstvíme na plnku.
7.
Zákusok necháme v chladničke stuhnúť, potom pokrájame.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.