Pridať recept

Írsky sódový chlieb

ingrediencie

250 g
hladká múka
250 g
celozrnná pšeničná múka
1 KL
sóda bikarbóna
1/2 KL
soľ
300 ml
cmár

postup

1.
Rúru predhrejeme na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. V mise zmiešame oba druhy múky so soľou a sódou bikarbónou.
 
2.
V múke urobíme jamku a vlejeme cmar. Miesičom na elektrickom šľahači spracujeme obe suroviny na cesto.
3.
Dosku posypeme múkou a preložíme na ňu cesto. Rukami ho premiesime, vytvoríme guľu a položíme na plech. Guľu mierne stlačíme, aby vznikol bochník s priemerom asi 20 cm.
4.
Ostrým nožom bochník hlboko narežeme, nesmime ho však úplne prerezať. Povrch posypeme trochou celozrnnej múky.
5.
V horúcej rúre pečieme do zlatohneda 30 minút. Chlieb je upečený, keď po poklepaní na spodnú stranu znie duto. Ak znie tupo a nezreteľne, pečieme ho ešte ďalších 3-5 minút.
6.
Chlieb vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na drôtenú mriežku. Podávame ho čerstvý alebo opečený.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Dávate chlieb do mrazničky? Vyhnite si týmto 3 prešľapom a rozmrazené pečivo bude ako práve prinesené z obchodu
Každý, kto dáva chlieb do mrazničky, by mal toto vedieť! Prestaňte robiť tieto 3 veci a bude opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý!
Zase ste si kúpili príliš veľa chleba a nie ste si istí, či ho stihnete zjesť než začne chytať pleseň? Bola...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...