Chlebík zo sušeného ovocia
8
porcií
240
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
200
g
sušené hrušky
100
g
sušené figy
50
g
sušené datle
250
g
lieskové orechy
75
g
kandizovaná citrónová kôra
75
g
kandizovaná pomarančová kôra
50
g
hrozienka
6
PL
hruškovica
1
KL
škorica
1
KL
perníkové korenie
1/4
KL
celý fenikel
1/4
KL
celý aníz
1/2
KL
mletý koriander
100
g
celozrnná ražná múka
50
g
celozrnná pšeničná múka
1/8
liter
mlieko
1
KL
cukor
42
g
droždie
2
PL
maslo
1
PL
citrónová šťava
1
KL
vanilkový cukor
štipiek
soľ
25
g
mandle
2
PL
kakao
postup
1.
Sušené ovocie dáme do hrnca, zalejeme 3/8 l vody a cez noc necháme odstáť. Na druhý deň ovocie varíme 20 minút, potom scedíme a vodu, v ktorej sa varilo, si odložíme.
2.
Sušené ovocie pokrájame na menšie kúsky. Datle vykôstkujeme a pozdĺžne pokrájame na pásiky. Lieskové oriešky posekáme nahrubo a kandizované kôry nakrájame najemno.
3.
Všetky prísady dáme do misy a premiešame s hrozienkami, hruškovicou, škoricou, perníkovým korením, semienkami fenikla, anízu a mletým koriandrom. Prikryjeme a necháme odstáť
4.
V mise zmiešame ražnú a pšeničnú múku a uprostred urobíme jamku. Mlieko mierne ohrejeme. Dve lyžice mlieka premiešame s 1 lyžičkou cukru. Pridáme rozdrobené droždie a necháme 5 minút odstáť, kým sa droždie nerozpustí. Raz premiešame.
5.
Rozpustené droždie nalejeme do jamky a posypeme trochou múky. Prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 15 minút.
6.
Rozohrejeme maslo. Zvyšné mlieko, maslo, citrónovú šťavu, vanilkový cukor, kakao a soľ pridáme do múčnej zmesi. Všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré sa oddeľuje od stien misy. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 ½ hodiny, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
7.
Do cesta zapracujeme zmes ovocia. Dosku pomúčime a na nej z cesta sformujeme bochníček, ktorý necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
8.
Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vymastíme. Mandle zalejeme vriacou vodou, necháme krátko odstáť a potom ich ošúpeme. Mandľovú vodu si odložíme.
9.
Chlebíček ozdobíme mandľami, ktoré zľahka vtlačíme do cesta. Potom ho potrieme mandľovou vodou a v predhriatej rúre pečieme na spodnom rošte asi 1 hodinu. Povrch niekoľkokrát potrieme mandľovou vodou.
10.
TIP: Chlebíček bude najchutnejší, ak ho po upečení zabalíme do alobalu a necháme asi týždeň odležať.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.