Pridať recept

Okroška

ingrediencie

5 dl
kyslá smotana
1,25 dl
sladká smotana
2 PL
horčica
5 dl
kvas
100 g
teľacie mäso
100 g
údený jazyk
100 g
šunka
1 ks
uhorka
trochu
korenie biele mleté
podľa chuti
soľ
30 g
práškový cukor
1 ks
citrón
2 ks
cibuľa
1 konzerva
krabie mäso
trochu
pažitka
trochu
kôpor

Kvas

10 g
droždie
3 ks
klinčeky
1 kg
celozrnný chlieb
trochu
škorica
2 PL
práškový cukor
trochu
citrónová kôra

postup

1.
Na začiatok si pripravíme kvas, ktorý musí niekoľko dní zrieť. Zomletý celozrnný chlieb trošku opražíme na panvici (bez tuku), pridáme klinčeky, škoricu a postrúhanú citrónovú kôru. Zmes vsypeme do veľkého hrnca, zalejeme 4 l vriacej vody a odložíme na teplé miesto. Na druhý deň trošku zohrejeme (nevaríme), pridáme droždie a skaramelizovaný cukor, premiešame a znova hrniec odložíme na teplé miesto. Na ďalší deň pozberáme penu z povrchu a kvas nalejeme do fliaš, ktoré dobre uzavrieme zátkou. Po niekoľkých dňoch môžeme kvas použiť.
 
2.
Polievka: Obe smotany spolu s horčicou zmiešame, postupne pridáme kvas, osolíme, okoreníme, osladíme a okyslíme citrónovou šťavou z 1 citróna. Do polievky ďalej pridáme pokrájanú cibuľu, uhorku bez jadierok a pokrájanú nadrobno, krabie mäso bez kostí, posekanú pažítku a kôpor. Všetko dôkladne premiešame a môžme ešte dochutiť. Do tanierov dáme po dve kocky ľadu a zalejeme polievkou.
3.
Servírujeme s čiernym chlebom buď ako predjedlo alebo ako osviežujúce jedlo počas letných dní.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Krémové polievky s nivou
Zahrejte sa: S dvoma jesennými, krémovými polievkami s nivou
Karfiol a tekvica v dvoch vynikajúcich, super jednoduchých polievkach ozvláštnených prídavkom syra s modrou plesňou.
Čím kyslejšie, tým lepšie: Zbierka obľúbených receptov ‘‘na kyslo‘‘
Čím kyslejšie, tým lepšie: Zbierka obľúbených receptov ‘‘na kyslo‘‘
Fantastické recepty s prívlastkom ‘‘na kyslo‘‘. Takto ich máme najradšej.
Krémové polievky v chrumkavom bochníku
Poctivá večera: Krémové polievky v chrumkavom bochníku
Vynikajúca kombinácia chrumkavého pečiva a poctivej krémovej polievky.
Karfiolová polievka s jarnou zeleninou
Keď dostanete chuť na krémovú polievku, siahnite po karfiole
Vďačná polievka z čerstvej zeleniny, ktorá zasýti a zahreje na duši.
Riedka gulášová polievka
Polievky na každú príležitosť!
Nie je polievka ako polievka! Tu je zoznam tých naj, zoradených podľa chodov.
Najlepšie krémové polievky na zahriatie
Keď vonku zavládne sychravé počasie a chlad, je poctivá, hustá a hlavne horúca polievka tou najlepšou voľbou...