Tradičná grécka baklava
4
porcie
70
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
6
ks
štrúdľové cesto
100
g
maslo
150
g
vlašské orechy
150
g
mandle
1
KL
mletá škorica
1/4
KL
muškátový oriešok
Sirup
500
ml
voda
500
g
cukor
1/2
ks
citrón
1/2
ks
celá škorica
postup
1.
Vlašské orechy a mandle posekáme nahrubo (ak ich budeme chcieť pomlieť v kuchynskom robote, robíme to osobitne). Zmiešame ich so škoricou a muškátovým orieškom.
2.
Formu na pečenie vymastíme tukom. Cesto rozbalíme a jeden plát vložíme na plech tak, aby trochu prečnieval a celá forma bola pokrytá. Potrieme ho roztopeným maslom a rovnako to urobíme aj s ďalšími dvoma plátmi cesta, ktoré uložíme tiež do formy.
3.
Cesto posypeme orechovou zmesou. Ďalšie 3 pláty cesta prekrojíme na polovicu po šírke a potrieme ho maslom. Okraje spodného cesta prekryjeme cez to vrchné.
4.
Povrch koláča rozkrojíme na kocky tak, aby sme neprerezali spodok cesta. V predhriatej rúre pečieme približne 35 min.
5.
Medzitým si v kastróle pripravíme sirup. Do horúcej vody nasypeme cukor, pridáme škoricu a cukor necháme roztopiť. Dochutíme citrónovou šťavou a odstavíme z ohňa.
6.
Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte teplý ho polejeme pripraveným sirupom. Necháme ho vychladnúť a nakrájame podľa predlohy, ktorú sme si spravili.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.