Tradičný veľkonočný koláč
145
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
150
g
maslo
soľ
100
g
práškový cukor
citrónová kôra
vanilínový cukor
30
g
droždie
2,5
dl
mlieko
4
ks
žĺtok
80
g
hrozienka
50
g
mandle
1
ks
vajce
10
g
mandle na posypanie
20
g
maslo na vymastenie papiera
postup
Do múky dáme zmäknuté maslo, pridáme soľ, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a vanilínový cukor, prilejeme kvások pripravený z droždia, trochy cukru, múky a časti vlažnej smotany. Trocha premiešame, prilejeme zvyšok smotany, v ktorej sme rozšľahali žĺtky a vypracujeme najprv v mise a potom na lopári tuhé cesto. Pridáme očistené hrozienka a olúpané posekané mandle, cesto dáme späť do misy, prikryjeme čistým obrúskom a necháme na teplom mieste kysnúť asi 45 minút. Z vykysnutého cesta spravíme okrúhly bochník, položíme ho na maslom vymastený papier na plechu a opäť necháme na teplom mieste vykysnúť asi 40 minút. Potom vrch koláča narežeme ostrým nožom do tvaru kríža, dvakrát potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme pokrájanými mandľami a vo vyhriatej rúre pečieme asi hodinu. Či je už upečený, zistíme, ak doň zapichneme a cesto sa nechytá - vtedy už je hotový. Dobrú chuť!
Podobné recepty
Lepkavé zemiakové cesto? Naučte sa jednoduchý trik a zemiakové gule budú krásne jemné, hladké a nadýchané
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
dobruchut.sk
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.