Hydinová paštéta v ceste
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
400
g
múka
1/2
KL
soľ
200
g
maslo
1
ks
vaječný bielok
Plnka
1
ks
kurča
250
g
údená slanina
200
g
bravčové mäso
4
PL
rozdrobený chlieb
1
strúčik
cesnaku
50
g
maslo
1
ks
cibuľa
1
ks
žĺtok
Želé
6
lístky
želatína
1/4
liter
slepačí vývar
50
ml
sherry
postup
1.
Múku a soľ dáme do veľkej misy. V múke urobíme jamku a dáme do nej maslo, ktoré sme nechali dlhší čas v kuchyni. Pridáme bielok a zmes spracujeme vlhkými rukami rýchle na cesto.
2.
Pridáme 3 polievkové lyžice vody a znova premiesime. Ak je nutné, pridáme ešte 1-2 lyžice vody. Cesto musí byť hladké. Nakoniec cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút v chladničke poležať.
3.
Z kuraťa stiahneme kožu, mäso vykostíme a nakrájame na malé kúsky.
4.
Rovnako nakrájame na malé kúsky slaninu a bravčové mäso. V mieske zmiešame rozdrobený chlieb s ušľahanými bielkami, 100 ml smotany, sherry, 1 kávovu lyžičkou soli, rozotretým cesnakom, bazalkou a trochou korenia.
5.
Maslo rozpálime a opečieme na ňom kuracie filé. Mäso vyberieme z panvice a dáme na papier, kde ho necháme odkvapkať a vychladnúť.
6.
Na zvyšnom masle opražíme cibuľku do zlatista.
7.
Všetko pridáme do zmesi s chlebom. Nakoniec pridáme ešte kúsky kuracieho mäsa, slaninu, bravčové mäso. Zmes necháme prikrytú v chladničke najmenej 60 minút.
8.
Potom zmes dvakrát pomelieme na mäsovom mlynčeku a prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme na jemné pyré.
9.
Pyré dáme s miskou na najchladnejšie miesto v chladničke.
10.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto na obdĺžnik s hrúbkou 3-4 mm. Cesto položíme do vymastenej formy tak, aby na jednej strane cesto presahovalo okraj. Touto časťou potom prikryjeme povrch paštéty. Zvyšok šľahačky ušľaháme nie príliš dotuha a vmiešame ju do mäsovej zmesi, ktorá medzičasom vychladla.
11.
Polovicu zmesi dáme do formy. Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom. Formu dáme piecť na 200 °C a pečieme asi 55-60 minút. Paštétu necháme vo forme úplne vychladnúť.
12.
Želatínu dáme rozmočiť na 10 minút v studenej vode. Polovicu vývaru dáme rozovrieť. Hrniec odstavíme zo sporáku a správne rozmočenú želatínu rozpustíme vo vývare. Nakoniec pridáme zvyšok vývaru a sherry. Želé nalejeme na paštétu otvormi krycej vrstvy cesta. Tekutina vyplní miesto medzi paštétou a cestom.
13.
Hotovú paštétu dáme potom ešte na niekoľko hodín do chladničky. Z formy paštétu opatrne vyklopíme na dosku pred podávaním.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.