Pečená hus s jablkami
stredná
náročnosť
ingrediencie
1
ks
hus
8
ks
jablko
25
ks
slivky
4
ks
klinčeky
200
ml
červené víno
2
PL
škrobová múčka
mleté čierne korenie
soľ
citrónová šťava
cukor
postup
1.
Hus okoreníme, osolíme a potrieme citrónovou šťavou. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky, pridáme vykôstkované slivky a zľahka premiešame. Touto zmesou naplníme hus a zašijeme ju.
2.
Hus dáme do vyhriatej rúry, prudko zapečieme, potom ju podlejeme vínom a troškou vody a pridáme klinčeky. Prikryjeme alobalom a pečieme pomaly minimálne 120 minút. Hus občasne prelievame šťavou, ktorá sa vypiekla a zberáme vypečenú masť.
3.
Odstránime alobal a hus pečieme ešte chvíľku, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Zlejeme posledný zvyšok masti a šťavu zahustíme škrobovou múčkou, ktorú sme vymiešali v troške vody. Povaríme asi 2 minúty. Ochutíme ju cukrom, a podľa chuti môžeme aj citrónovou šťavou.
4.
Vyberieme hus, necháme odstáť chvíľku, rozporciujeme aj s plnkou, precedíme šťavu a servírujeme ju zvlášť v omáčniku. Servírujeme so zemiakovým kroketami, ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.