Klasický pletenec
8
porcií
140
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
500
g
polohrubá múka
250
ml
mlieko
80
g
cukor
42
g
droždie
80
g
maslo
1/2
KL
soľ
1
ks
vajce
50
g
hrozienka
1
ks
citrón
50
g
mandľové lupienky
1
ks
žĺtok
50
g
mleté mandle
postup
1.
Trochu múky si odložíme nabok, ostatnú vysypeme do misy. Uprostred urobíme jamku. Mierne zohrejeme 2 lyžice mlieka, pridáme 1 lyžičku cukru a rozmiešame v ňom droždie. Zmes vlejeme do jamky a povrch poprášime múkou.
2.
Prikryjeme utierkou a necháme 15 minút kysnúť na teplom mieste, kým sa na povrchu nezačnú vytvárať trhlinky. Potom pridáme zvyšok mlieka, cukru, maslo posekané nadrobno, soľ a vajce.
3.
V elektrickom miesiči všetko spracujeme na hladké cesto. Potom ho vyklopíme na dosku a asi 10 minút rukami miesime a udierame o dosku, kým nie je elastické a nelepí sa. Sformujeme ho do gule, vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 30 minút.
4.
Medzitým hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme odkvapkať. Cesto znova premiesime na pomúčenej doske. Pritom doň zapracúvame citrónovú kôru, hrozienka a mandle.
5.
Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti -zo všetkých ušúľame rovnako dlhé valčeky a upletieme z nich vrkoč. Na koncoch cesto stlačíme a zahneme pod pletenec. Koláč dáme na plech, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút.
6.
Rúru predhrejeme na 200°C. Žĺtok rozšľaháme s 2 lyžicami vody a potrieme pletenec. Potom ho posypeme posekanými mandľami. V predhriatej rúre pečieme asi 35 minút. Ak povrch pletenca príliš tmavne, prikryjeme ho kusom alobalu.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.