Pridať recept

Zapekaná jahňacina

4
porcie
65
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 PL
extra panenský olivový olej
450 g
jahňacie mäso mleté
1 ks
cibuľa
3 ks
mrkva
2 ks
vňaťový zeler
2 ks
pór
1 PL
paradajkový pretlak
1 PL
worchesterská omáčka
350 ml
jahňací vývar
100 g
červená šošovica
3 PL
petržlenová vňať

Zemiaková kaša s paštrnákom

500 g
zemiaky
500 g
paštrnák
75 ml
polotučné mlieko
25 g
maslo
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

postup

1.
Vo veľkej panvici s hrubým dnom rozohrejeme olej. Pridáme jahňacie mäso a pri vysokej teplote za stáleho miešania opekáme asi 5 minút dohneda, väčšie kúsky od seba oddeľujeme. Mäso odhrnieme nabok panvice a pridáme najemno pokrájanú cibuľu. Zmiernime oheň a za občasného miešania pražíme asi 10 minút, kým cibuľa nezmäkne a trochu nezhnedne.
 
2.
Pridáme nadrobno pokrájanú mrkvu, zeler a pór, dôkladne premiešame a prilejeme aj paradajkový pretlak, worcesterskú omáčku, vývar a prisypeme šošovicu. Pridáme oheň a za častého miešania necháme zovrieť. Čiastočne prikryjeme, zmiernime oheň a asi 20 minút podusíme. Občas premiešame.
3.
Kým sa mäsová zmes dusí predhrejeme si rúru na 200°C a pripravíme si zemiakovo-paštrnákovú kašu. Pokrájané zemiaky a paštrnák dáme do kastróla a zalejeme vriacou vodou tak, aby ich presahovala o 5cm. Znovu necháme zovrieť, zmiernime oheň a varíme 15-20 minút, kým zemiaky a paštrnák nezmäknú. V malej rajničke si zohrejeme mlieko
4.
Zemiaky a paštrnák scedíme a vrátime do kastróla. Zalejeme horúcim mliekom a potom roztlačíme na kašu. Do kaše primiešame maslo a podľa chuti ju posolíme aj okoreníme.
5.
Do hotovej mäsovej zmesi pridáme posekanú petržlenovú vňať, podľa chuti ju posolíme, okoreníme a dobre premiešame. Lyžicou ju preložíme do zapekacej nádoby s objemom asi 2,5l. Navrch položíme zemiakovo-paštrhákovu kašu. Zapekáme v rúre 20 minút, kým mäso nezačne bublať a kaša sa nezapečie dozlatista. Podávame horúce, ozdobené petržlenovou vňaťou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Viete, na čo sa používa podložka v balenom mäse?
Viete, na čo slúži podložka v balenom mäse?
Mäso balené v plastových nádobách sa najčastejšie ukladá na špeciálnu bielu podložku. Prečo ju výrobca...
Pôstne jedlo po celý rok: Cícerové placky bez lepku
Naša rodina má rada placky v akejkoľvek obmene a forme. Guľaté, chrumkavé, pečené, v pečive ako burger...
Karfiolovo sosovicova
Hustá karfiolovo – šošovicová polievka vás zahreje i zasýti
Jediný uvarený karfiol, ktorý som ochotná zjesť je v polievke. Karfiol mám veľmi rada, ale surový. Zostala nám...
Ako kontrolujete čerstvosť mäsa v obchode? Urobte tento test prstom!
Ako kontrolujete čerstvosť mäsa v obchode? Urobte tento test prstom!
Mnohí z nás sa vyhýbajú balenému mäsu a kupujú ho radšej na pultoch či v mäsiarstvach. Takto je to...
Vráťme ju späť na sviatočný stôl
Zabudnutá jahňacina. Vráťme ju späť na sviatočný stôl
Jahňacina kedysi patrila k našim tradičným a najčastejšie používaným mäsám. No potom sme ju začali trochu...
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Rebríček mäsa s nízkym obsahom cholesterolu. Tušíte, ktoré má najmenej zo všetkých?
Ľudia potrebujú cholesterol na správne fungovanie. Nie je však až také ťažké prekročiť správnu hladinu,...