Pridať recept

Tradičná bulharská nátierka Ljutenica

Video sa načítava...

ingrediencie

15 ks
červená paprika alebo kápia
8 ks
paradajka
1 ks
cibuľa
1 ks
mrkva
1 ks
baklažán
1 PL
kryštálový cukor
1,5 KL
soľ
2 PL
olej
podľa chuti
chilli papričky - môžeme vynechať

postup

Ak patríte k fanúšikom nátierok, vyskúšajte aj obľúbenú a tradičnú bulharskú nátierku vyrobenú z červenej papriky, paradajok a baklažánu. Existuje mnoho spôsobov, ako ju pripraviť, my máme pre vás dnes recept, ktorý si obľúbi celá rodina. Jej chuť je lahodná, mierne pikantná s kúskami pečenej zeleniny.

1.

Papriku, paradajky a baklažán umyjeme a poukladáme na plech.

 
2.

Mrkvu očistíme, pridáme k zelenine, jemne pokvapkáme olejom.

3.

Pripravenú zeleninu dáme piecť do vyhriatej rúry na 210 stupňov a pečieme približne 45-50 minút.

4.

Upečenú zeleninu necháme mierne vychladnúť, stiahneme šupky a nakrájame na menšie kúsky.

5.

V hlbokej panvici alebo v hrnci rozpálime olej a speníme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme soľ, cukor a krátko orestujeme. Pridáme zeleninu bez šupky a ešte krátko opečieme. Ak pripravujete pikantnú verziu, pridajte aj chilli papričku.

6.

Následne celú zmes preložíme do mixéra a rozmixujeme. Ak je zmes príliš hustá, pridáme trochu teplej vody. Zeleninu môžeme rozmixovať do hladka, alebo nechať väčšie kúsky. Vtedy je lepšie zeleninu pomlieť na mlynčeku na mäso. Bude mať dokonalú konzistenciu.

7.

Takto pripravenú zeleninu preložíme do čistých suchých pohárov, dobre uzavrieme, otočíme a necháme na tmavom mieste vychladnúť. Následne uskladníme. Nátierku si tak môžete vychutnať aj počas zimy, ale podávať ju môžete ihneď po romixovaní. Čerstvo pripravená nátierka vám po otvorení vydrží v chladničke 7 dní.

Recept na tradičnú bulharskú nátierku Lyutenitsa
Recept na tradičnú bulharskú nátierku Lyutenitsa
Zdroj: Profimedia
8.

Dobrú chuť.

9.

Viac chutných receptov na paprikovú nátierku nájdete TU: PAPRIKOVÁ NÁTIERKA

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Vaječný likér patrí k Vianociam a pripraviť si ho môžete v pohodlí domova za niekoľko minút!
Veľké trápenie našich známych tvári: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Veľké trápenie našich známych tvárí: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Aj vianočný špeciál tretej série šou Pečie celé Slovensko prinesie vtipné, ale aj náročné momenty. Koho...
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
Fantastický šalát, ktorý poznáte pod názvom Slonie žrádlo, sa v našej rodine pripravoval veľmi často...
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...