Pridať recept

Domáci marhuľový lekvár

4
porcie
60
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

3 kg
zrelé sladké marhule
1 kg
cukor kryštálový
1 PL
citrónová šťava (alebo kyselina citrónová na hrot noža)

postup

Je sezóna zavárania a voňavý marhuľový lekvár si určite nájde svoje miesto v mnohých domácnostiach. Vhod príde najmä v zimných mesiacoch.

1.

Na prípravu lekváru použijeme len zdravé, zrelé a sladké plody. Marhule umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky.

 
2.

Takto pripravené ukladáme do hrnca po dávkach a striedavo zasýpame vrstvou cukru. Odložíme na noc do chladu, aby sa uvoľnila šťava a rozpustil cukor. Tento čas nie je zahrnutý v čase na prípravu receptu.

3.

Ráno preložíme do hrnca so širokým dnom, roztlačíme alebo popučíme a dáme variť. Varíme pri miernej teplote za dôkladného premiešavania cca 15-20 minút. Kontrolujeme, aby sa zmes nepripálila. Prípadnú penu zbierame pomocou sitka.

4.

Následne zmes v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom a pokračujeme vo varení, kým sa neodparí voda a lekvár nezhustne na požadovanú úroveň. Varíme bez pokrievky za pravidelného premiešania cca ďalších 30 minút. Hotový bude, keď sa na dne hrnca nezlieva a vareška zanecháva stopu. Pred dovarením zamiešame citrónovú šťavu alebo kyselinu citrónovú, necháme prejsť varom a odstavíme.

5.

Horúcim lekvárom ihneď naplníme čisté zaváracie poháre, uzatvoríme viečkami, na 5 minút obrátime hore dnom, či viečka tesnia, vrátime do pôvodnej polohy a uložíme do deky až do vychladnutia, najlepšie na noc.

6.

Ráno uskladníme na suché miesto.

7.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Marhule
Marhule: Vyskúšajte neodolateľné letné koláče, marhuľovú omáčku a nezabudnite na sladké zaváraniny
Leto sa nám spája s vôňou a chuťou čerstvého ovocia. Na trhoviskách sa medzi prvými objavia marhule, ktoré...
Fresh apricot fruit.
Ako udržať marhule čo najdlhšie čerstvé? Dodržujte 3 zásadné pravidlá, na toto si však dávajte pozor!
Vždy čerstvé a šťavnaté marhule? Osvojte si tieto pravidlá a užívajte si ich čerstvosť čo najdlhšie.