Pridať recept

Marhuľovo-pudingový koláč

8
porcií
60
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

250 g
hladká múka
3 PL
kryštálový cukor
1 štipka
soľ
150 g
maslo
1 ks
vajce
3 PL
studená voda

Plnka

400 ml
mlieko
3 ks
źĺtok
3 PL
kryštálový cukor
1 PL
jemný škrob
1 KL
vanilkový extrakt
2 PL
maslo
marhule (6 až 8 kusov podľa veľkosti)
hnedý cukor na posypanie

postup

Krehké maslové cesto poslúži ako výborný korpus domáci puding a sladké marhule.

1.

Plnka: mlieko dáme zahrievať do rajnice a medzitým si v miske metličkou vyšľaháme žĺtky s cukrom a škrobom. Potom pomaly (tenkým prúdom) prilievame horúce (nie vriace) mlieko a miešame. Hotovú zmes prelejeme späť do rajnice uvaríme hustý krém.

 
2.

Krém odstavíme, primiešame doň vanilku a maslo a necháme ho v rajnici chladnúť pri izbovej teplote s tým že ho občas premiešame.

3.

Marhule umyjeme, prepolíme, odkôstkujeme a každú polovicu nakrájame na 3 až 4 mesiačiky.

4.

Cesto: múku, cukor a soľ premiešame v miske, pridáme na kocky pokrájané studené maslo a končekmi prstov vypracujeme mrveničku.

5.

Potom pridáme vajce, cesto začneme spracovávať rukou a po lyžiciach pridávame studenú vodu, kým sa cesto nebude dať spojiť do celistvého bochníka, ktorý zabalíme do fólie a uložíme do chladu na 30 minút.

6.

Stuhnuté cesto vyvaľkáme do kruhu o pár centimetrov väčšieho ako je priemer našej koláčovej formy, preložíme ho do formy (nie je treba vymastiť), pritlačíme ho na dno i boky, poprepichujeme vidličkou a orežeme prečnievajúce cesto.

7.

Na cesto navrstvíme vlažný puding, zarovnáme a naň potom do kruhov ukladáme mesiačiky marhúľ.

8.

Marhule posypeme hnedým cukrom a koláč dáme piecť do rúry vyhriatej na 180ºC na zhruba 30 minút.

9.

Po vychladnutí môžeme marhuľový koláč ozdobiť snehovými pusinkami a servírovať nakrájaný na trojuholníky.

10.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať