Pridať recept
TOP RECEPT

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová

ingrediencie

2 kg
zemiaky
1 ks
šalotka alebo menšia cibuľa
2 ks
tradičné špekáčky
1 ks
klobása
3 ks
vajce
1 PL
olej
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

Zálievka

180 ml
33% smotana na šľahanie
150 ml
mlieko
1 PL
plnotučná horčica
1 PL
kyslá smotana
1 ks
vajce
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

Ešte potrebujeme

120 g
syr na posypanie

postup

Receptov na francúzske zemiaky je neúrekom a každý má tej svoj obľúbený, preto sa rada podelím aj o ten môj. Chutí naozaj všetkým.

1.

Zemiaky v šupke dobre umyjeme a dáme variť do osolenej vody, približne 30-35 minút, záleží od veľkosti (ja som použila veľké). Nevaríme ich až do mäkka, keďže ich budeme ešte zapekať, ale nesmú byť tvrdé. Následne vodu zlejeme a necháme vychladnúť.

 
2.

Vychladnuté zemiaky ošúpeme a pretlačíme.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
3.

3 vajíčka uvaríme natvrdo, ošúpeme a pretlačíme.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
4.

Tradičné špekáčky a klobásku nakrájame na kocky. Na panvicu pridáme olej, nakrájanú šalotku a speníme. Po chvíľke pridáme aj nakrájané špekáčky a klobásku. Krátko opečieme.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
5.

Zálievka: 1 surové vajíčko vymiešame s mliekom, smotanou na šľahanie, horčicou a kyslou smotanou. Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
6.

Pripravíme si zapekaciu misu alebo plech a rozložíme polovicu pripravených zemiakov. Osolíme a okoreníme.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
7.

Na zemiaky rozložíme celú mäsovú zmes a zalejeme polovicou zálievky.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
8.

Na vrch pridáme pretlačené vajíčka.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
9.

Ďalej pridáme zvyšné zemiaky. Osolíme, okoreníme a zalejeme zvyšnou zálievkou.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
10.

Zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov na 25 minút.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
11.

Po 25 minútach vyberieme, dáme dole alobal a posypeme strúhaným syrom. Vrátime späť do rúry a pečieme ďalších 20 minút do zlatista.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
12.

Hotovo.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
13.

Podávame s kyslou uhorkou alebo cviklou. Prajem dobrú chuť. A ako pripravujete francúzske zemiaky vy? Dajte TIP na recept do komentára.

Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Dokonalé francúzske zemiaky, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
14.

Viac chutných receptov na francúzske zemiaky nájdete TU: FRANCÚZSKE ZEMIAKY

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
depett
29.10.2022 07:46 | |
+24 -18
Škoda, že tá evidentná chyba v dľžke varenia zemiakov stále nie je opravená. Potom vyzerá celý tecept nedôveryhodný. Dnes ich skúsim takto spraviť - zemiaky v šupke budem variť 18 minút, to je akurát na robotu s nimi, nie sú ani mazľavé ani tvrdé. Uvidim, ako budu chutiť 😝 .
Anonymný nick
22.10.2022 08:20 | |
+37 -27
Zemiaky variť 45 minút? A prrčo nie hneď celú hodinu.
Jameson000
24.10.2022 20:39 | |
+19 -17
Pretože v lese u vás je voda veľmi tvrdá
Podobné články
Zemiakový šalát a jeho najlepšie verzie
Zemiakový šalát na tie najchutnejšie spôsoby! Tradičné i menej známe verzie, ktoré ohúria
Prinášame vám výber najchutnejších a mimoriadne obľúbených receptov na poctivý zemiakový šalát.
Hranolčeky
Poznáme tajomstvo tých najchrumkavejších hranolčekov
Aby ste z fritézy vytiahli na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri vláčne zemiakové hranolčeky, mali by ste...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zemiaková kaša
Zemiaková kaša vždy krásne nadýchaná, krémová a bez hrudiek! Trik skúsenej gazdinky, ako pripraviť tú najlepšiu + recepty
Nadýchané a krémové zemiakové pyré získate vďaka správne zvoleným surovinám a pár drobných pravidlám...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...