Pridať recept
TOP RECEPT

Cuketové rizoto: Rýchle, ľahké, delikátne

2
porcie
30
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

2 PL
olivový olej
1 ks
menšia cibuľa al. šalotka
1 strúčik
cesnaku
200 g
ryža arborio
1,2 litre
zeleninový vývar (bujón)
1 ks
cuketa
2 PL
maslo
1 hrsť
strúhaný parmezán
1 hrsť
petržlenová vňať
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie

postup

Keď máte chuť na niečo ľahké bez mäsa a nemáte veľa času. Chutné zeleninovú rizoto bude na svete do 30 minút.

1.

V hrnci zahrejeme vývar (bujón) a necháme ho zľahka prebublávať.

 
2.

V rajnici zahrejeme olej, pridáme nasekanú cibuľu, zľahka ju posolíme a necháme restovať do sklovita. Potom k cibuli prelisujeme cesnak a zhruba minútku restujeme.

3.

Do rajnice prisypeme ryžu, minútku ju premiešavame a nakoniec ju podlejeme žufankou vriaceho vývaru.

TIP: v tomto momente, ešte pred pridaním vývaru môžeme ryžu podliať kvapkou bieleho vína.

4.

Premiešame, necháme bublať na miernom ohni, a keď ryža nasaje vývar, opäť prilejeme ďalšiu žufanku a takto pokračujeme cca 20 minút, kým zrniečka ryže na povrchu nezmäknú, ale vo vnútri budú al dente (pevnejšie na zahryznutie).

TIP: toto už určite poznáte (len pripomínam) – mýtus, že rizoto treba neustále miešať, nikdy nebol pravdou. Jednoducho pracujte na strednom plameni a nezabudnite prilievať vývar. Potom naozaj postačí občasné premiešanie - napríklad vtedy, keď prilievame vývar.

5.

Cuketu umyjeme, utrieme do sucha, pokrájame (aj so šupkou) na malé kocky, ktoré nasypeme do misky, posolíme a premiešame. Necháme 5 minút postáť, scedíme šťavu, ktorú pustila cuketa a kúsky zeleniny zľahka opečieme na kvapke oleja – cca 5 minút.

6.

Opečenú cuketu primiešame do rizota tesne pred koncom varu, rizoto odstavíme, primiešame doň maslo, strúhaný parmezán, nasekanú petržlenovú vňať a podľa potreby ho dosolíme či okoreníme čerstvo podrveným čiernym korením.  

TIP: rizoto by malo mať kašovitú konzistenciu, kedy sa po navrstvení na tanier, bude pomaly roztekať ku stranám taniera.

7.

Cuketové rizoto rozdelíme medzi dva taniere a servírujeme s pohárom či dvoma dobrého bieleho vínka.

Cuketové rizoto
Cuketové rizoto
Zdroj: parsons
8.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ľahké a delikátne rizoto bez mäsa: 7x inak
Ľahké a delikátne rizoto bez mäsa: 7x inak
Aj bez mäska vykúzlite vynikajúce rizoto!
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Mala by sa ryža pred varením preplachovať? Ako a prečo? Poznáme odpoveď!
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto plus nápady, ako ho ozvláštniť
Uvarte si s nami skutočnú delikatesu, ktorá bude hotová do pol hodiny. Tu je osvedčený recept užitočné rady,...
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Odporúčania týkajúce sa oplachovania ryže pred varením sa najčastejšie uvádzajú v kulinárskom kontexte...