Dedušov jablčník
ingrediencie
Cesto
Ešte potrebujeme
postup
Koláč, ktorý miluje náš dedušo. Je úžasne šťavnatý, plný jabĺk a nie príliš sladký. A ak cesto necháme spracovať kváskom, tak to ocení aj naše trávenie. Koláčik je vďačný aj v období, keď je sezóna jabĺk, no i v zime, keď do neho môžeme použiť nastrúhané zavárané jablká. Takisto je super pri ňom zúžitkovať, ak nám doma zostanú vaječné bielka. Tento koláč navždy zostane v mojej pamäti ako “dedušov koláč”.
Všetky suroviny na cesto zmiešame spolu vo väčšej mise. Najlepšie je cesto vymiesiť rukou, aby sa maslo dobre spojilo s ostatnými surovinami. Vznikne husté, no mäkké cesto. Misu prekryjeme neprievzdušným materiálom a dáme do chladničky na 12 - 24 hodín.
Na druhý deň, pred použitím cesta, ho vyberieme z chladničky a necháme 2 hodiny na kuchynskej linke zohriať na izbovú teplotu, aby sa s cestom dobre pracovalo.
Jablká ošúpeme a najemno nastrúhame. Dáme ich do hrnca, pridáme cukor a citrónovú šťavu a podusíme cca 5 minút. V prípade potreby (pri menej šťavnatých jablkách) pridáme aj 2 - 3 PL vody. Necháme vychladnúť.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Hlboký plech vymastíme maslom. Cesto izbovej teploty rukou roztlačíme rovnomerne po celom plechu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 5 - 10 minút, až kým cesto chytí jemne zlatistý odtieň.
Vyberieme a necháme na plechu pár minút vychladnúť, aby sme sa nepopálili. Rúru nevypíname.
Do bielkov pridáme štipku soli a metličkovým mixérom vyšľaháme sneh. Pridáme cukor a vyšľaháme do hustej peny.
Podusené jablká rozotrieme na čiastočne upečené cesto a na jablká rozotrieme vrstvu bielkového snehu. Navrch posypeme posekanými orechmi. Vrátime do rúry a pečieme ešte 6 - 10 minút, kým sneh chytí zlatistý nádych.
Necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a naberáme plochou lopatkou.
Tento koláč vyzerá možno nenápadne, no mizne z plechu rýchlosťou blesku.
Dobrú chuť!
Recept je z knihy „Kváskovanie 3 – Čarujeme s kváskom“
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.