Pridať recept

Zdravšie špaldové perníčky

ingrediencie

2 ČL
mletá škorica (odporúčam kvalitnejšiu cejlonskú)
1 ks
vajce
3 ČL
perníkové korenie (3 menšie lyžičky - nie kopcom)
1 ks
kôra z väčšieho bio citróna
250 g
špaldová múka
60 g
kokosový olej
100 g
kokosový cukor
60 g
med
1/2 balíček
kypriaci prášok do perníka
50 g
vlašské mleté orechy
1 ks
vajíčko na potretie
farby na zdobenie perníčkov alebo domáca poleva z bielkov a práškového cukru

postup

Výborný fit recept pre vianočných maškrtníkov, ktorí si neodpustia sladkú, tradičnú dobrotu. Perníčky patria k symbolom Vianoc, tak prečo si ich nedopriať v light verzii bez výčitiek?

1.

Pripravíme si všetky suroviny a potrebné náradie ako je plech na pečenie, papier na pečenie, kúsok potravinárskej fólie, vykrajovacie formičky a pierko na potretie perníčkov.

 
2.

Kokosový olej zmiešame spolu s medom a na slabom ohni ohrejeme, aby sa olej s medom roztopili a spojili.

3.

Vo väčšej miske zmiešame špaldovú múku, škoricu, perníkové korenie, prášok do perníka, kokosový cukor, mleté vlašské orechy a kôru z citróna.

4.

Následne do pripravenej zmesy pridáme roztopený kokosový olej s medom. Pozor! Olej s medom necháme trochu vychladnúť, nelejeme horúce.

5.

Zmes vymiešame tak, aby sme mohli následne suroviny spracovávať do cesta, až kým sa nám nebude spájať a tuhnúť pod rukami.

6.

Nakoniec pridáme vajíčko, ktoré cesto zhutní. Cesto vymiesime rukami do vtedy, až vznikne tuhšie nelepivé cesto.

7.

Vypracované cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať na cca 30 minút do chladničky.

8.

Po vybratí cesta z chladničky si predhrejeme rúru na cca 170 stupňov a pomúčime pracovnú dosku. Cesto vaľkáme tak, aby mal plát približne hrúbku 0,5 cm. Perníčky by mali byť rovnomerné.

9.

Následne zvolenými vykrajovačkami vykrajujeme z cesta rôzne tvary a ukladáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

Zdravšie špaldové perníčky
Zdravšie špaldové perníčky
Zdroj: azetUser
10.

Vrch perníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme približne 8-9 minút (podľa rúry). Nenechávajte perníčky v rúre dlho, aby nestvrdli.

11.

Následne po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť a môžeme zdobiť. Ozdobené, odstáte perníčky vložíme do nádoby s čerstvým kúskom jabĺčka, ktoré vysaje vlhkosť. Jabĺčko meníme, aby neplesnivelo.

Zdravšie špaldové perníčky
Zdravšie špaldové perníčky
Zdroj: azetUser
12.

Perníčky sú vhodné na konzumáciu aj na druhý deň, ale nedočkavcom odporúčam počkať aspoň 3 dni a perníčky budú vďaka jabĺčku krásne vláčne a mäkké.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu
Medovníčky tvrdé ako kameň? Vieme, kde ste urobili chybu, robí ju takmer každý! Pri príprave si dajte na ňu pozor a budú mäkké ako vatička
Ak boli vaše medovníčky doteraz vždy tvrdé, pravdepodobne ste sa dopustili tejto zásadnej chyby, pozrite sa!
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Vianočné medovníky
Už nikdy sa vám neroztečie, drží perfektne! Ako urobiť hustú polevu na medovníky? Stačí jedna prísada - budú ako maľované a bez prasklín
Žiadne praskliny a poleva dokonale hustá! Tieto rady by mal poznať každý, kto má rád medovníky.
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...
Med
Jednoduchý recept na domáci med. Potrebujete len štyri prísady
Obsahuje veľa vitamínov a minerálov a má zdraviu prospešné účinky. Okrem toho je sladký a chutný. Najlepšie...