Pridať recept

VIDEORECEPT: Tvarohová štrúdľa

ingrediencie

250 g
hladká múka
2 ks
źĺtok
2 PL
rastlinný olej
1,5 dl
voda
1 štipka
soľ

Plnka:

500 g
Tvaroh klasický
2 dl
cukor kryštálový
2 balíčky
vanilkový cukor
1 ks
źĺtok
hrozienka

Na potretie:

50 g
maslo 82%

postup vo videu vyššie

Výborná, sladká ťahaná tvarohová štrúdľa, na ktorej si určite pochutí nielen rodinka, ale aj návšteva :-) A takto jednoducho si ju viete pripraviť aj vy. Plnky sa dajú podla chuti obmieňať :-)

1.

Z tejto dávky vyjdú 2 štrúdle. V miske zmiešame múku, soľ, žĺtky, olej a vlažnú vodu. Vypracujeme polomäkké pružné cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Trošku ho pomocou minima múky vymiesime do bochníka

 
2.

Cesto rozdelíme na dve časti, ktoré vytvarujeme do bochníka a oba bochníčky natrieme zo všetkých strán rozpusteným maslom. Trošku masla si necháme aj na potretie štrúdle pred pečením. Takto natreté bochníčky zakryjeme a necháme 20-25 minút oddychovať.

3.

Kým cesto odpočíva, spravíme plnku. Ja som zmiešala tvaroh, kryštálový a vanilkový cukor, žĺtok a hrozienka. Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku aj podľa svojej chuti :-)

4.

Po 20 minútach bochníček najprv rozťapkáme rukami na pečiacom papieri na veľkosť taniera. Potom ho preložíme na čistý obrus a rukami jemne a pomaly naťahujeme cesto od stredu smerom k sebe/ von. Cesto vytiahneme na veľký tenučký kruh.

5.

Následne dáme na polovicu cesta polovicu plnky, okraje zahneme do vnútra a pomocou obrusu zatočíme štrúdľu ako závin. Hotové štrúdle preložíme na plech s papierom, natrieme zvyšným tekutým maslom a dáme piecť do rúry na 180°C na cca 30 minút.

6.

Hotovú štrúdľu pocukrujeme a môžeme podávať ;-) Pre ešte lepšiu predstavu práce s cestom a presnejší postup, si pozrite aj moje video :-)

7.

Prajem dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať