Pridať recept

Domáce tvarohové buchty

ingrediencie

Cesto

800 g
polohrubá múka
40 g
čerstvé droždie
2 PL
kryštálový cukor
1 ks
vajce
80 g
maslo
80 ml
rastlinný olej
1/2 KL
soľ
480 ml
mlieko

Tvarohová plnka

500 g
jemný hrudkovitý tvaroh
1 ks
vajce
práškový cukor
strúhaná citrónová kôra
1 balíček
vanilkový cukor
1 PL
Zlatý klas
hrozienka

postup

Domáce kysnuté buchty sú pre mňa symbolom domova, detstva, pohody a mamkiných láskavých rúk, aké vedela upiecť len ona...Piekla lekvárové, makové, tvarohové a rozvoňali celý dom. A to všetko prevažne z domácich surovín. Buchty boli fantastické, chutili vynikajúco, tak ich pripravujem aj ja, podľa jej receptu svojej rodine. 

1.

Cesto: z 200 ml vlažného mlieka, jednej kávovej lyžičky cukru a rozdrobeného droždia pripravíme kvások, povrch zvyknem posypať múkou. Necháme vykysnúť 10-15 minút.

 
2.

Múku preosejeme, pridáme zvyšný cukor, rozšľahané vajce, rozpustené maslo, olej, soľ, vykysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa oddeľuje od misy. Povrch posypeme múkou. Môžeme použiť ručný mixér s vidlicami. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť kým zdvojnásobí svoj objem.

3.

Cesto preložíme na dosku vysypanú múkou. Rozvaľkáme na hrúbku 5-7 mm. Pokrájame na štvorce 10x10 cm, do stredu dáme plnku, štvorček preložíme na polovicu a spojíme. Tak vznikne obdĺžnik ako je na fotografii. Ukladáme na vymastený plech vedľa seba spojom nadol vedľa seba, kým nezaplníme celý plech. Buchty potrieme z každej strany rastlinným olejom, aby sa pri pečení nezlepili a necháme podkysnúť. Po upečení sa krásne od seba oddelia. Pečieme pri teplote 180-200°C 20-30 minút do zlatista. Po upečení povrch potrieme znovu olejom a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

4.

Tvarohová plnka: v nádobe zmiešame tvaroh, vanilkový cukor, citrónovú kôru, hrozienka, práškový cukor podľa chuti, hrozienka a 1 PL zlatý klas. Plnku môžeme použiť podľa svojej chuti, lekvár, nutellu, orechovú, makovú.

5.

Buchty sú výborné aj na druhý deň, s čajíkom, kakaom, kávou. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Plnené rožteky
Sladké plnené rožteky 3x inak: Doslova sa rozplývajú na jazyku
Sladká plnka v troch rozličných cestách. Všetky sú z overených receptov a chutia famózne.
Toto je dôvod, prečo sú buchty od babičky vždy také krásne nadýchané a tak chutné! Do cesta pridajte túto
Buchty krásne nadýchané a mäkké ako vatička? Do cesta pridajte túto surovinu a urobte najlepšie buchty na svete, každý ju má doma!
Krásne nadýchané, vláčne a hodí sa na prípravu akýchkoľvek kysnutých koláčov, recept ukladajte.
Kysnuté cesto
Cesto ako pavučinka: Toto univerzálne kysnuté cesto s jogurtom je fantastické, zamilujete si ho!
Pri najbližšom pečení vyskúšajte tento recept fantastické kysnuté cesto. Krehké a extra nadýchané.
Pečené buchty
Tradičné pečené buchty 3x inak
Tri rôzne cesty a cestá k dokonalému výsledku.
Kysnuté buchty s vanilkovou omáčkou
Sladké letné prekvapenie ako od babičky – pripravte si parené buchty
Prázdniny u babičky sa vždy spájali s našimi tradičnými obľúbenými dobrotami. Na tanieri nikdy nemohli...
Zemiakové klobásky - kyšky
Tipy na lacné a chutné jedlá z regiónov Slovenska
Pôvodná slovenská gastronómia je plná skvelých, nenáročných receptov, ktoré vám ušetria čas i niekoľko eur.