Trojfarebný sladký koláč
ingrediencie
postup
Koláč je vhodný na raňajky, na večeru. Chutí vynikajúco.
Z droždia a trocha mlieka pripravíme kvások. Do nádoby si dáme múku, cukor, vanilkový cukor, med, soľ, roztopené maslo, vlažné mlieko a vykysnutý kvások. Vypracujeme kompaktné cesto ručne alebo pomocou robota. Cesto rozdelíme na 3 časti.
Jednu časť necháme bielu, do druhej zamiešame kakao tak, že si ho zmiešame s trochou mlieka aby nám vznikla kašička a tretiu časť zafarbíme caro kávou, z ktorej tiež pripravíme kašičku aby sa nám ľahšie zapracovalo do cesta.
Takto pripravené 3 druhy cesta necháme vykysnúť, až zdvojnásobia objem. Potom každé rozvaľkáme na asi 0,5 cm. Potrieme každé cesto trochou vody, aby sa nám dobre zlepili a položíme jedno na druhé. Znovu rozvaľkáme, zrolujeme do rolády a krájame cca 1,5 široké kúsky.
Ukladáme striedavo farebne do formy (napr. misa z jenského skla)vymastenej maslom a necháme znova kysnúť pokiaľ nezdvoj alebo nestrojnásobí objem.
Po vykysnutí potrieme mliekom a pečieme na 170°C, približne 30-35 minút.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.