Pridať recept

Špaldový kváskový chlieb, FOTORECEPT

ingrediencie

Rozkvas

150 g
múka ražná
150 g
voda
1 PL
ražný kvások

Cesto na chlieb

600 g
špaldová hladká chlebová múka
330 g
voda
2 ČL
soľ
1 ČL
rasca

postup

Rozkvas som založila skoro ráno o 6tej a večer okolo 7mej som upiekla chlieb.

1.

Pripravíme si rozkvas z ražnej múky, vlažnej vody a kvásku (ktorý, chováme v chladničke). Zakryjeme a necháme odpočívať pri izbovej teplote cca 6-8hodín.

FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
Zdroj: Vendelincok
 
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
Zdroj: Vendelincok
2.

Ku vykvasenému rozkvasu pridáme zbytok surovín (múku, vodu, soľ, rascu) a vymiesivo hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky.

FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
Zdroj: Vendelincok
3.

Necháme zakryté igelitom odpočívať 2-3hodiny pri izbovej teplote.

FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
Zdroj: Vendelincok
4.

Na jemne pomúčenej doske vytvarujeme bochník a dáme do ošatky (alebo inej misky, ktorá pripomína tvar chleba. Necháme vykvasiť 2-3 hodiny.

FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
Zdroj: Vendelincok
5.

Nahrejeme rúru na 230-250 stupnov aj s plechom. Vyklopíme z ošatky, narežeme a dáme upiecť. Rúru zaparíme vodou. Buď postriekame z rozprašovača alebo vylejeme trochu vody na spodný starší plech na pečenie. Po prvých 15min znížime teplotu na 200 a dopekáme 30-35 minút. Necháme na mriežke vychladnúť.

FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
FOTORECEPT:.Špaldový kváskový chlieb
Zdroj: Vendelincok
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
t.v.777
6.11.2019 12:46 | |
+14 -3
Hm, zaplatil by som za takýto chlebík aj keď viac ako za bežný v obchode ale isto by sa oplatilo.
00paces
12.11.2019 10:17 | |
+8 -4
Staci si zohnat kvasok a upiect. Ja dmes peciem rovno 2 😉
Podobné články
Ako založiť vlastný ražný kvások na pečenie chleba
Proces pestovania vlastného kvásku nie je zložitý, stačí vám múka, voda, zavárací pohár a trochu trpezlivosti.
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Kváskovanie pr článok
Viete správne kváskovať? Týmto chybám sa vyhnite!
Kváskovanie sa stalo veľkým trendom minulého roka a trvá dodnes. Chceli by ste zvládnuť toto umenie, ale zatiaľ...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...