Pridať recept

Pappardelle s dusenou vňaťou okrúhlice a chrumkavými pistáciami

Pappardelle s dusenou vňaťou okrúhlice a chrumkavými pistáciami
Zdroj: Henrieta_Peškovičová_Kundrátová

ingrediencie

čerstvé pappardelle
veľa čerstvej vňate okrúhlice
strúhaný parmezán
drvené pistácie
1 PL
sušený cesnak
150 g
maslo
soľ a čierne korenie
mletá kurkuma
vňať fenikla

postup

Boli sme v Toskánsku v Olivoode, maličkej olivovej farme, odkiaľ už dlhšie nakupujem olivový olej. Tvrdím, že je naj na svete, najviac preto, lebo ho tam doslova, na „samote u lesa“ vyrába moja kamarátka Mária Miklošková. Mám rada veci s príbehom, ten olej je aj v tomto recepte. Autentický. Viac receptov bude z pobytu v jej dome, viac jedál bude fotených na jej riadoch, tanieroch a dekoráciách, za čo som jej nesmierne vďačná. Hoci som v Taliansku sama dlhšie žila, až teraz som objavila v obchode „vaporizzati“, čiže naparené vopred, listy okrúhlice (alebo kvaky). Najskôr som ich kúpila ako špenát, zelená zmes v krabičke, až doma som si všimla, že je to „Rape“. A hneď po príchode, unavená z cestovania, som unavenej rodine pripravila toto skvostné aj keď veľmi jednoduché jedlo. Za pár minút sa jedlo pripravilo aj zjedlo. Veľmi, veľmi sa k nemu hodí to talianske prosecco. Čerstvé cestoviny nemusíte vyrábať doma, dajú sa chladené kúpiť v obchode. Dokonca v Taliansku majú „pasta fresca“ aj v strašne veľa druhoch. Isto si dobre pochutíte, ak použijete ja penne, či strozapretti, alebo iné tvary.

1.

Namiesto vňate kvaky (okrúhlice) môžete použiť môžete aj cviklu, reďkovku daikon, mangold či špenát, alebo žihľavu, alebo bio listy kalerábu

 
2.

Opražíme pistácie a rozsekáme ich. V Taliansku dostať aj drvené, sú lacnejšie ako celé. 

3.

Kým sa uvaria cestoviny, pripravíme vňať okrúhlice. Vyberáme pevné a svieže listy, aj so stonkami, nasekáme ju na malé kúsky.

4.

Zohrejeme panvicu, pridáme trošku vody a keď sa voda zohreje, pridáme všetku vňať a krátko podusíme s cesnakom a soľou. 

5.

Pridáme maslo, drvené čierne korenie a kurkumu. V závere domiešame natrhanú vňať fenikla.

6.

Uvarené cestoviny na “al dente“ precedíme a premiešame v horúcej zmesi na panvici. 

7.

Dávkujeme na taniere, pridáme drvené opražené pistácie. Pokvapkáme olivovým olejom a posypeme syrom. Varila som ich druhý krát o pár dní a pridala som si namiesto parmezánu „ricotta fresca mista“, neskutočná chuť – zmes čerstvej ovčej a kravskej ricotty, zjedla som jej za pár dní asi kilo 😊. Ak budete v Taliansku, skúste ju. Buon appetito!

8.

Tip: prekladač mi preložil „rape“ ako okrúhlicu, alebo kvaku. V obchode mi na moju otázku predavačka vysvetlila, že ide o vňať zeleniny podobnej reďkovke 😊.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať