Pridať recept

Kysnutý marhuľový koláč s posýpkou

Kysnutý marhuľový koláč s posýpkou
Zdroj: BlazenaSadovska

ingrediencie

500 g
polohrubá múka
25 g
čerstvé droždie
300 ml
vlažné mlieko
1 PL
kryštálový cukor
1 štipka
soľ
1 ks
vajce
80 g
zmäknuté maslo

Posýpka:

120 g
polohrubá múka
60 g
zmäknuté maslo
60 g
práškový cukor
mandľové lupienky na posypanie

Ovocie:

marhule

postup

Výborný letný koláčik:))

1.

Cesto: z časti vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia necháme vykysnúť kvások, cca 15 minút. Do misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme maslo, rozšľahané vajce, zvyšný cukor, soľ, zvyšné mlieko, vykysnutý kvások a vymiesime hladké, polotuhé cesto. Prikryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem, asi 60 minút.

 
2.

Cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na pomúčenej doske na priemer okrúhlej vymastenej koláčovej formy 30 cm, tak aby pokrylo aj okraje. Tak isto postupujeme aj s druhou polovicou. Budeme mať 2 okrúhle koláčiky. Alebo môžeme použiť celé cesto na plech 30x40 cm.

3.

Na cesto vo forme uložíme umyté marhule pokrájané na mesiačiky dookola nahusto po celom ceste. Povrch posypeme polovicou posýpky a mandľovými lupienkami. Popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180°C, 35-40 minút, kým nebudú okraje zlatisté a cesto sa oddeľuje od okrajov formy.

4.

Posýpka: v miske prstami spojíme múku, cukor a zmäknuté maslo.

5.

Po upečení posypeme práškovým cukrom, necháme vychladnúť, pokrájame a podávame. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Marhule
Marhule: Vyskúšajte neodolateľné letné koláče, marhuľovú omáčku a nezabudnite na sladké zaváraniny
Leto sa nám spája s vôňou a chuťou čerstvého ovocia. Na trhoviskách sa medzi prvými objavia marhule, ktoré...
Kysnutý jablkový koláč s tvarohom a posýpkou
Koláč, ktorý robievam vždy v lete, ale táto verzia je 100x lepšia! Kysnutý jablkový koláč s tvarohom a posýpkou
Výborný jablkový koláč z kysnutého cesta, ktorý krásne dopĺňa tvaroh a chrumkavá posýpka.
Fresh apricot fruit.
Ako udržať marhule čo najdlhšie čerstvé? Dodržujte 3 zásadné pravidlá, na toto si však dávajte pozor!
Vždy čerstvé a šťavnaté marhule? Osvojte si tieto pravidlá a užívajte si ich čerstvosť čo najdlhšie.
Kysnuté rožteky bez plnky
Fantastické kysnuté rožteky: Sú také dobré, že nepotrebujú žiadnu plnku
Pripravte si tieto vynikajúce sladké rožky k rannej či poobedňajšej káve.
Valašský frgál
Vyskúšajte frgál: Okrem povestnej slivovice pripravujú na Valašsku aj tento tradičný koláč
Valašský frgál poteší všetkých milovníkov kysnutého cesta a sladkých plniek.
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...