Pridať recept

Polievka z mrkvy, červenej šošovice a pšena

Polievka z mrkvy, červenej šošovice a pšena
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

4 ks
mrkva
červená šošovica
1 PL
sušený cesnak
1 ks
zemiak
1 ks
šalotka
4 PL
pšeno
1 ČL
mletá kurkuma
4 lístky
karí stromček
slamiha italská
olivový olej
soľ
petržlenová vňať

postup

Červená šošovica je svojou jemnou a plnou chuťou obľúbená najmä u detí. Radi ju pripravujeme v polievke, alebo pár lyžíc pridávam aj do ryže. Nie je nutné ju vopred namočiť a varí sa rýchlo. Pre tých, ktorí hľadajú plodinu, neobsahujúcu lepok a takmer žiaden tuk, je práve červená šošovica dobrou voľbou. Dá sa využívať zomletá na múku, pripraviť z nej placky alebo šúľance. Pšeno je rovnako bezlepková plodina, sladkastej chuti. Môžete ho nazvať aj “vtáčí zob“, pretože pšeno so šupkou ním vlastne je – proso. Prosnú kašu mi spomínala aj babka. Je to udomácnená plodina výbornej nutričnej hodnoty. Do polievky ju používam aj kvôli chuti, ale aj namiesto cestovín, výborne zahusťuje a ak polievku vymixujete – pomocou prosa sa vytvorí výborný hladký krém. Do polievky ho môžete použiť aj vtedy, ak vám zostane uvarené z predchádzajúceho dňa.

1.

Zeleninu očistíme a nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Šalotku úplne nadrobno.

 
2.

Šalotku osmahneme spolu s mrkvou na troche olivového oleja. Pridáme cesnak a prehrejeme. Ešte pred zaliatím vodou pridáme pšeno, zemiak a prehrejeme ich spolu s mrkvou a posolíme.

3.

Zalejeme vodou a varíme cca 10 minút. Potom pridáme šošovicu, zvyšné ingrediencie a dovaríme do mäkka.

4.

Polievku sme jedli na dva spôsoby, ja nemixovanú, deti si vypýtali hladký krém. Podávali sme s bielym jogurtom a nasekanou pažítkou.

5.

K tejto polievke sme si ako hlavné jedlo pripravili špenátovo cesnakové halušky. Ak tip na zdravšiu kuchyňu využijete, prajem vám už teraz dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať