Anízový chlieb s lieskovými orechmi
35
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások:
10
g
pšeničný kvások aktívny
100
g
hladká pšeničná chlebová múka
60
g
voda
Chlieb:
300
g
hladká pšeničná chlebová múka
100
g
celozrnná pšeničná múka
14
g
soľ
2,5
g
aníz
90
g
lieskové orechy
280
ml
vlažná voda
postup
1.
Suroviny na kvások zmiešame v miske, tú prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme ju na 14 hodín na teplé miesto. Kvások behom tejto doby zdvojnásobí svoj objem.
2.
Lieskové orechy nasypeme na suchú panvici, za občasného miešania ich opražíme. Orechom tak praskne šupka, ihneď ich nasypeme na papierovú utierku a trochu ich postláčame. Mali by sa tak zbaviť šupky.
3.
Všetky suroviny okrem orechov s pridaním kvásku zmiešame v miske. Cesto spracovávame cca 6 minút, malo by byť ľahko lepivé. Nakoniec zapracujeme lieskové orechy. Cesto vložíme do misky, prikryjeme ho utierkou a necháme 2,5 hodiny kysnúť. V polovici kysnutia cesto preložíme na polovicu.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho na štvorec a prekladaním okrajov vytvarujeme bochník. Ten uložíme spojom nahor do šatky, prikryjeme ho utierkou a necháme opäť 2 hodiny kysnúť.
5.
30 minút pred pečením chleba dáme vyhriať rúru na maximum. Pečieme ho buď na kameni alebo v liatinovom hrnci. Kameň dáme nahriať, posypeme ho múkou a vyklopíme naň bochník. rýchlo ho narežeme a vložíme do rúry. Teplotu znížime na 230°C. Na hlboký plech nalejeme vriacu vodu a na 15 minút ho vložíme do rúry pod chlieb. Potom ju vyberieme a teplotu znížime na 200°C. Pečieme ešte 20 minút.
6.
V liatinovom hrnci postupujeme tak, že hrniec dáme zohriať do rúry. Po nahriatí trúby vyklopíme chleba na dosku posypanú hrubou múkou, bochník narežeme a zosunieme do hrnca. Postriekame ho vlažnou vodou a prikryjeme. Po vložení chleba do rúry teplotu znížime na 230°C a pečieme 15 minút. Potom chlieb odkryjeme, teplotu znížime na 200°C a pečieme ešte 20 minút.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.