Pridať recept

Vegánsky burger

8
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Žemľa:

375 g
hladká múka
1 PL
sušené droždie
1/2 hrnček
teplá voda
1/2 hrnček
teplé mlieko
2 PL
maslo
1 PL
hnedý cukor
1 KL
soľ
trochu
maslo na potretie

Burger bez mäsa:

1 ks
kaleráb
1 ks
cuketa
1 ks
mrkva
2 ks
vajce
1 hrsť
strúhanka
1 hrsť
bazalka
1 KL
sušené oregáno

Ostatné:

4 PL
horčica
1 hrsť
baby špenát
1 ks
paradajka

postup

1.
Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme sušené droždie, premiešame ho a necháme cca 15 minút pracovať. V druhej miske medzitým zmiešame rozpustené maslo, hnedý cukor, mlieko, štipku soli a kvások. Potom prisypeme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré bude určite trochu lepiť. Prikryjeme ho utierkou a necháme hodinu kysnúť.
 
2.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na 8 rovnakých dielov a z každej časti cesta vytvarujeme rukami malú žemľu. Uložíme ich na pomúčený papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Potom žemle potrieme rozpusteným maslom, vložíme ich do rúry vyhriatej na 185°C a pečieme cca 20 minút. Upečené žemle necháme vychladnúť.
3.
Cuketu, kaleráb a mrkvu nahrubo nastrúhame. K zelenine primiešame vajíčka a strúhanku. Zmes dochutíme soľou, korením, bazalkou a vytvarujeme z nej placky. Ak by sa placky zle tvarovali do zmesi primiešame trochu múky.
4.
Zeleninové burgery opečieme buď na grile alebo panvici z oboch strán do zlatista. Upečené žemle rozkrojíme, z vnútornej strany ich opečieme, aby boli chrumkavé. Potrieme ich horčicou, pridáme na ne lístky baby špenátu, paradajku a zeleninový burger. Na vrch priložíme vrchný plát žemle a podávame.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklazan
Turecká kuchyňa
Turecká kuchyňa je stará viac než tisíc rokov. Formovala sa pod vplyvmi ázijskej aj stredomorskej kuchyne. Dnes...
Schnitzel
Rakúska kuchyňa
Kuchyňa našich juhozápadných susedov je vo veľkej miere ovplyvnená kuchyňami štátov, s ktorými hraničí...
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.