Pšenično-žitný chlieb
6
porcií
240
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1
PL
kvások
160
g
hladká žitná múka
150
ml
vlažná voda
200
g
pšeničná hladká chlebová múka
50
g
celozrnná žitná múka
50
g
hladká žitná múka
trochu
vlažná voda
12
g
soľ
trochu
kmín
postup
1.
Chlieb by sa mal začať pripravovať deň vopred.
2.
23:30 zmiešame kvások so 160 g hladkej žitnej múky a vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou.
3.
10.00 si zmes presypeme do misy, pridáme k nej zvyšnú múku, soľ a mletý kmín. Cesto buď vymiešame v robote alebo ručne. Pomaly ho prelievame vlažnou vodou tak, aby bolo lepkavé. Prikryjeme ho fóliou a necháme kysnúť približne 80 minút.
4.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, postupne vyťahujeme okraje a lepíme ich stále do stredu. Z cesta vyformujeme guľu a potom tvar podľa formy na chlieb. Tú vysypeme múkou, naplníme ju cestom, prikryjeme a chlieb necháme kysnúť približne trištvrte hodinu.
5.
Medzitým rúru vyhrejeme na 240°C a na dno rúry položíme plech s horúcou vodou. Chlieb vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút pri maximálnej teplote, potom teplotu znížime na 220°C a pečieme ďalších 30 minút.
6.
Upečený chlieb necháme úplne vychladnúť.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.