Pridať recept

Moriak s mandľovou plnkou

ingrediencie

3 kg
moriak
100 g
maslo
podľa chuti
soľ
60 g
slanina

Mandľová plnka

3 ks
žemľa
1/2 dl
biele víno
1 dl
kyslá smotana
50 g
maslo
3 ks
vajce
podľa chuti
soľ
trochu
citrónová kôra
trochu
strúhaný muškátový oriešok
50 g
lúpané mandle

postup

1.

Očisteného a vypitvaného moriaka umyjeme, odrežeme mu krk a nohy, osolíme ho zvonka aj zvnútra a odložíme na chladné miesto na niekoľko hodín.

 
2.

Potom brušnú dutinu a hrvoľ naplníme plnkou, otvor zošijeme a celého moriaka potrieme maslom. Zvyšok masla dáme na pekáč, naň položíme moriaka, navrch rozložíme plátky slaniny a v rúre upečieme do červenohneda. Počas pečenia moriaka často polievame vlastnou šťavou, prípadne podlievame horúcou vodou.

3.

Mandľová plnka: Žemle pokrájame, pokvapkáme vínom a polejeme smotanou. Maslo, žĺtky, soľ, postrúhanú citrónovú kôru a postrúhaný muškátový oriešok vymiešame do peny, pridáme mandle posekané nadrobno, rozmočené žemle a všetko spolu premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame do plnky.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Langoše z kyslej smotany - vynikajúce, FOTORECEPT
Vďaka TAJNEJ prísade sa už nikdy nepripália! Toto je najvyhľadávanejší recept na langoše, mäkké aj na druhý deň a vôbec nie sú mastné
Langoše mäkké ako vatička a z toho najlepšieho cesta z chladničky! Prezradíme vám šikovný trik, vďaka...
Urobte to ešte predtým, ako dáte mäso na gril. Bude chrumkavé a šťavnaté
Urobte to ešte predtým, ako dáte mäso na gril. Bude chrumkavé a šťavnaté
Ako pripraviť dokonalé grilované mäso? Takto bude zvonka chrumkavé a zvnútra krásne šťavnaté.
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Odporúčania týkajúce sa oplachovania ryže pred varením sa najčastejšie uvádzajú v kulinárskom kontexte...
Čo je zdravšie: vajcia uvarené natvrdo alebo namäkko? Existuje iba jedna správna odpoveď
Čo je zdravšie: vajcia uvarené natvrdo alebo namäkko? Existuje iba jedna správna odpoveď
Vajíčka sú bohaté na bielkoviny a množstvo živín a sú aj chutné. Okrem toho sa dajú podávať na množstvo...
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje
Nedeľné špeciality z hovädzieho mäsa: Vďaka tajnej prísade je mäso mäkké a zamatovo jemné, skutočne funguje a to na všetky druhy + recepty
Hovädzie mäso síce nepatrí k najlacnejším druhom mäsa, ale u našincov je veľmi obľúbené. Pripravujeme...
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar s touto prísadou už nie je zdravý. Väčšina ju do polievky aj tak pridáva
Vývar patrí medzi najobľúbenejšie polievky a väčšina z nás si bez neho nevie nedeľný obed ani len...