Pórková polievka so zemiakmi

emko ~ 5. máj 2022 - 7:31

Polievka je jednoducho grunt. Hlavne v sychravom počasí vie dobrá domáca polievka zahriať bruško ako nič iné.
Táto polievka je veľmi jemná, rýchlo hotová a môže byť príjemnou zmenou na našom jedálničku. Dnes sa dá aj v zime kúpiť bežne čerstvý pór, u mnohých nedocenená zelenina, pritom tak chutná a zdravá. Pór sa oplatí mať doma v chladničke stále. Môže sa pridať do jedál namiesto cibule pre jeho jemnosť a na zdobenie pre jeho dúhové odtiene zelenej farby.

Ak vám, alebo deťom v polievke kúsky póru vadia, jednoducho uvarenú polievku rozmixujeme a budeme mať výbornú krémovú polievku.

Suroviny
300
g
500
g
80
g
600
ml
600
ml
štipka
 
 
 

Jeden veľký pór očistíme a umyjeme. Nakrájame na kolieska a pomaly orestujeme na masle.

Podlejeme trochou vývaru, zakryjeme a podusíme do polomäkka. Pridáme múku, premiešame a zalejeme mliekom premiešaným so zbytkom vývaru.

Polievku privedieme k varu, pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky a varíme ešte aspoň 15 minút, aby sa zemiaky uvarili.

Ochutíme štipkou muškátového kvetu a bieleho mletého korenia. Podľa potreby polievku osolíme. Do tejto polievky môžeme nakoniec pridať aj rozšľahané vajíčka a krátko povariť. Podávame ozdobenú pórom a s čerstvým pečivom.

Komentáre

Amy ~ 3. marec 2017 - 9:31

Tiež rada robievam pórkovú polievku, ale snažím sa vyhnúť pridávaniu múky. Takže robím bez toho a mlieka, a radšej pridám viac zeleninového vývaru :) Na chuti jej to neuberá :) ale pekná fotka! :)

0

ronnieb ~ 25. november 2016 - 10:37

vynikajuca polievka, aj ked podla pridanych ingrediencii mi chutovo prisla trosku moc zemiakova.nabuduce skusim variant menej zemiakov a viac poru.

0

Parisienne ~ 1. marec 2016 - 7:02

Ak mam mrazeny por, mam spravit hned zasmazku z masla a muky, zaliat vyvarom s mliekom a pridat por, alebo mozem postupovat presne podla receptu? Dakujem :)

0

emko ~ 2. marec 2016 - 10:23

In reply to by Parisienne

Ak mas mrazeny nakrajany por, mozes postupovat podla receptu... Pri prvom restovani na masle sa ti prebytocna voda odpari, mozno to bude len trvat kusok dlhsie, ale to nevadi ;)

0
Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj