Zemiakové placky Rösti

emko ~ 7. apríl 2016 - 6:55

Čo si budeme... naše staré dobré slovenské zemiakové placky len máločo prekoná! Predsa len som však skúsila švédsku verziu, nazývanú Rösti. Je podstatne jednoduchšia na suroviny a aj spôsob prípravy je trocha odlišný. Vlastne sa v recepte používajú len zemiaky, soľ, korenie a tuk. Čo sa týka tuku, najlepšie je použiť masť, alebo prepustené maslo. A netreba tukom šetriť. Tieto placky si to žiadajú.

Keď som hľadala naozaj originálny, tradičný recept, narazila som na dve varianty. Jedna verzia používa surové zemiaky, z ktorých sa poctivo scedí prebytočná tekutina. V druhej verzii sa zemiaky blanšírujú pár minút vo vriacej vode, až potom sa nastrúhajú.
Skúsila som obe verzie a musím povedať, že druhá je určite lepšia. Zdá sa, že je pracnejšia, ale opak je pravdou. Pri prvej je problém, že placky sa síce prepečú do chrumkava, ale majú tendenciu sa pripaľovať a vnútri je cítiť surovší nádych.
Tiež som skúsila smažiť placky na lievancovej a na klasickej panvici. Druhá možnosť sa znova vyplatila lepšie, pretože tieto placky naozaj potrebujú byť dobre obklopené tukom. Je potrebné vytvoriť solídnu kôpku zemiakov a tú pomaly piecť z oboch strán do zlatova. Výsledkom bude chrumkavý povrch a jemná zemiaková chuť vo vnútri. Všetky moje pokusy sú zobrazené nižšie na fotkách.

Podávať Rösti je najlepšie s údeným lososom a kyslou smotanou s kôprom či pažítkou. Je to výborné chrumkavé párty jedlo alebo predjedlo.

Suroviny
Sezóna

Prvý spôsob: Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Osolíme a necháme chvíľu stáť. Potom dôkladne scedíme a primiešame korenie.

Kôpky zemiakov smažíme na horúcej panvičke, na miernom ohni asi 10 minút z každej strany do zlatova.

Druhý spôsob: Zemiaky očistíme a necháme asi 5 minút blanšírovať vo vriacej osolenej vode. Potom ich poriadne ochladíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme čierne korenie. Podobne ako v prvom prípade smažíme do zlatova. Najlepšie na klasickej panvici, kde urobíme kôpky a tie po prepečení zospodu obrátime.

A takto asi vyzera rozdiel medzi jednotlivými verziami. Vľavo je placka zo surových zemiakov. V strede placka zo zemiakov blanšírovaných, pripravovaná na lievancovej panvici. A vpravo moja favoritka, placka z blanšírovaných zemiakov pripravovaná ako kôpka na klasickej panvici.

Nezabudni sa s receptom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Tento recept nájdete v nasledujúcich kategóriach:

Zdielaj