logo

Jesenné osie hniezda

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Milujete jeseň? Ja tak trochu smútim za teplým letným slnkom, no nebudem frflať. A tak si jesenné farby a chute vychutnávam v kuchyni. Čo by ste povedali na mäkkučké kysnuté koláčiky zafarbené v jesenných tónoch? Len tak medzi nami, so schovanou tekvicou, na ktorú vám ale nikto nepríde! Vďaka nej sú však tieto jesenné osie hniezda jemné a dokonale lahodné aj v sychravom počasí. Upečte si ich spolu so mnou :)

Tekvicové pyré

Pripravujem z tekvice pečenej alebo varenej.

  • Z varenej tekvice: tekvicu nakrájanú na kocky vložím do hrnca s vodou a privediem do varu. Varím asi 10-15 minút, kým tekvica zmäkne. Vodu zelejem a tekvicu rozmixujem.
  • Z pečenej tekvice: tekvicu nakrájam na mesiačiky a rozložím na plechu. Pečiem v rúre na 180°C asi 20-30 minút domäkka. Potom rozmixujem na hladkú kašu.
  • TIP: Hokkaido tekvica sa môže rozmixovať aj so šupkou, iné druhy tekvice pred mixovaním ošúpte.

Zvýšilo sa vám tekvicové pyré? Využijete ho v týchto receptoch.

Pre klasickú verziu kysnutého cesta bez tekvicového pyré stačí 100 g tekvicového pyré nahradiť 100 ml mlieka.

Jesenné osie hniezda

Kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1/2 kocky (20 g) čerstvého droždia (alebo 1 vrecko – 7g sušeného droždia)
  • 4 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 100 g tekvicového pyré (upečená rozmixovaná tekvica hokkaido)
  • 180 ml vlažného mlieka
  • 1 vajce
  • 70 g rozpusteného masla

Škoricová náplň:

  • 70 g zmäknutého masla
  • 3 PL práškového cukru
  • 4 ČL mletej škorice

Cukrová poleva:

  • 100 g práškového cukru
  • 1-2 PL teplého mlieka – prilievať postupne

+ klasický plech na pečenie 30 x 40 cm

Ako na to?

Najprv si pripravíme tekvicové pyré: tekvicu hokkaido nakrájame na mesiačiky a upečieme v rúre domäkka – pri 200 st.C asi 20-30 minút. Upečenú tekvicu necháme vychladnúť a rozmixujeme dohladka (aj so šupkou, netreba ju šúpať). 

Príprava kysnutého cesta: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Rozpustíme v ňom polovičku čerstvého droždia a necháme vzísť kvások (10 minút). Všetky suroviny na cesto dáme do misy a robotom alebo ručne vymiesime hladké cesto (10-15 minút). Cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok (cca 1 hodina).

Medzitým si vymiešame náplň zo zmäknutého masla, práškového cukru a mletej škorice. 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na veľký obdĺžnik. Natrieme škoricovou náplňou a zrolujeme. Nakrájame na 16 – 20 kúskov. Ukladáme na vymastený plech (30 x 40 cm), každý kúsok potrieme olejom, aby sa ľahšie oddeľoval. 

Koláče necháme podkysnúť na plechu 10 minút. Vyhrejeme si rúru na 180 st.C. Osie hniezda pečieme pri 180 st. C 20 – 25 minút. Necháme vychladnúť a polejeme cukrovou polevou. 

Cukrová poleva: 100 g práškového cukru krátko vymiešame s 1-2 lyžicami teplého mlieka. Mlieko prilievame postupne. Získame hustú polevu, ktorou pofŕkame vychladnuté osie hniezda. Dobrú chuť!

Ak vyskúšate tieto jesenné osie hniezda podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.