logo

Pečené buchty

Podeľ sa týmto článkom s priateľmi

Čo vám ako prvé preblesne hlavou, keď sa povie pečené buchty? Máte ich na jazyku? Pery zaprášené práškovým cukrom, zabárajúce sa do mäkkého cesta, v ktorom je ukrytá náplň.  Akú máte najradšej? Môže to byť slivkový lekvár, ten poctivý od babičky, ktorý sa varí hodiny bez pridaného cukru… či tvaroh, mak, alebo čokoláda? Najlepšie ešte teplé, rovno z pekáča, odtŕhajú sa jedna od druhej a miznú rýchlosťou blesku. Domáce kysnuté buchty, to je pre mňa láska v malých balíčkoch cesta upečených dozlata. Zaručené potešenie chuťových buniek, ktoré mojim blízkym rada doprajem. Toto cesto na pečené buchty je veľmi univerzálne a môžete z neho upiecť aj iné kysnuté koláčiky.

Nedávno som robila anketu na mojom instagrame, kde som sa vás pýtala, akú plnku v buchtách máte najradšej. S prevahou vyhral slivkový lekvár, je to skrátka klasika. Mojim favoritom je však maková náplň a nepohrdnem ani tvarohom či čokoládou. Dole pod receptom na kysnuté buchty nájdete aj recepty na tieto moje náplne.


Recept na pečené buchty

(univerzálne kysnuté cesto):

  • 500 g hladkej múky
  • 350 ml plnotučného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 1 balík sušeného droždia)
  • 1 malé vajíčko (alebo žĺtko)
  • 2 lyžice cukru
  • 50 g zmäknutého masla (alebo 0,5 dcl oleja)
  • + olej na vymastenie a potretie buchiet
  • 1/2 KL soli
  • pekáč 25×35 cm
Z vlažného mlieka, cukru a droždia zarobíme kvások, necháme vzísť 15 min. (Ak máme sušené droždie, dávame všetky suroviny rovno do misy.)
Všetky suroviny spolu vymiesime asi 20-25 minút (ja najprv mixérom 15 min a domiesim 10 min ručne). Cesto musí byť kompaktné, hladké a odlepovať sa od stien.
Necháme vykysnúť cca 45-60 min. Rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a plníme lekvárom alebo inou náplňou. Vytvarujeme buchtu a ukladáme do vymasteného pekáča, pričom každú buchtu zľahka potrieme alebo olejom, aby sa nezlepili.
Buchty necháme podkysnúť ešte 15 min., medzitým zapneme rúru na 200 °C.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 °C 30-40 min (podľa skúseností s rúrou).

Náplne na pečené buchty

Tvarohová:
  • 1 hrudkovitý tvaroh
  • práškový cukor
  • 1 PL zlatého klasu
  • 1 žĺtko alebo malé vajíčko
Maková:
  • mletý mak + práškový cukor (namiesto cukru môžete dať slivkový lekvár)
  • – zaliať trochou teplého mlieka
Kakaová: 
  • 2 PL kakaa
  • 3 PL cukru
  • 80 g masla
  • 1-2 ČL Zlatého klasu (voliteľné)
– kakao, cukor a maslo roztopiť nad parou nechať vychladnúť (trochu stuhne). Ak je stále príliš tekuté, pridáme 1-2 ČL zlatého klasu a plníme.

Pre ďalšie pečené dobroty či raňajkové variácie si pozrite moje recepty na pečivo.
Ak vyskúšate pečené buchty podľa môjho receptu, podeľte sa o to v komentároch!
Ela

13 thoughts on “Pečené buchty”

  1. Cesto výborné, ukladám si ho do obľúbených
    Plnku som robila podľa seba z toho čo bolo… mak+orechy+hrozienka
    Konečný efekt super.

  2. Vyborne cesto, naozaj, doma si pochvalovali a to neboli prve buchty, ktore som skusala. Pomiesala som si psenicnu extra special aj so spaldovou hladkou bielou a spaldovou hladkou celozrnou, ostatne podla receptu. Cesto krasne elasticke a dobre sa s nim pracovalo. Dakujem za recept:)

  3. Hľadala som recept na lekárove buchty, aj keď som trocha rátala s tým, že syn ich jest nebude, nemá rád plnky. Vôbec mi predtým nenapadlo urobiť kakaovu náplň, až keď som natrafila na váš blog, a bola výborná. Vylepšila som čokoládovým pudingom namiesto zlatého klasu. Syn zjedol na posedenie rovno 2

  4. Eli, vďaka za recept. Vyskúšaných mám viacero receptov ale tvoj si uložím “nastálo”. Cesto elastické, veľmi dobre sa s ním pracovalo. Mäkkučké, jemnučké, famózne!

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.