Viac ako  4 000  receptov

"tejfeles lepény"- smotanový posúch, Maďarský

nahoru
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá
Čas prípravy Čas prípravy: 40 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 1 dávka na 1 plech

Suroviny:

Cesto: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1OO ml mlieka, 1 CL kryštáľového cukru, 2 vrchovaté PL bravčovej masti, 2 vajcia, 500 ml mlieka, 1 CL soli

Plnka: 500 g kyslej smotany, soľ, 2 vajcia, oškvarky /ak nemáme masť, môžeme použiť olej/

Postup

Do vandlíka preosejeme múku. Do misky dáme cukor, rozdrobené droždie, zalejeme mliekom, vrch posypeme 1 PL múky a necháme dobre vykysnúť. Do múky dáme vajcia, soľ, bravčovú masť a vykysnutý kvások. Dobre vypracujeme za postupného prilievania vlažného mlieka na redšie cesto. Spodok a vrch posypeme múkou a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.

V mise rozšľaháme 500 ml kyslej smotany s vajcami a osolíme. Vymastíme plech bravčovou masťou a vylejeme naň vykysnuté cesto, ktoré roztlačíme dlaňou rovnomerne po celom plechu až k okrajom. Na cesto vylejeme rozšľahanú smotanovú zmes a na povrch rozložíme oškvarky. Vložíme do trúby predohriatej na 180°C a pečieme 30-40 minút. Vyberieme a čiastočne vychladnutý posúch pokrájame na obdlžniky a ihned podávame.

Poznámka

Takto sa pripravuje v madarských rodinách. Môže sa podávať teplý aj studený. Podáva sa samostatne alebo ako príloha k polievkam na kyslo.
U nás doma - ak sa podával k polievke- tak to bol samostatný chod, iné jedlo sa po ňom už nepodávalo. Je to dobrota.

Tip: z času na čas si kúpim surovú slaninu, ktorú pokrájam asi na 1,5 cm kocky a vo väčšom hrnci ich vytopím, scedím masť a ešte horúce oškvarky polejem trochou mlieka a osolím. Na určitú dobu mám kvalitnú domácu masť i chutné domáce oškvarky.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
8 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu ""tejfeles lepény"- smotanový posúch, Maďarský"

autor: jana1 (neregistrovaný/á)
vložené: 14. 12. 2010 11:35:19  nahlásiť  reagovať
 

prave roim lepeny,coz toho bude neviem,lebo ja som na taketo veci antitalent.dufam,ze to dobre dopadne.drzte palce:

vložené: 02. 05. 2010 19:24:37  nahlásiť  reagovať
 

Ano, Janka, tak to má aj vyzerať a chutnať tak, ako si to opísala. Mne to robievala moja stará mama na moje želanie k polievkam na kyslo.smajlik

vložené: 02. 05. 2010 18:20:21  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, jen doufám, že tak nějak to má vypadatsmajlik

vložené: 02. 05. 2010 18:18:24  nahlásiť  reagovať
 

Janka, ja som tento posúch robila včera. Robievam to ako sobotné nenáročné jedlo. Ano, je to sýte, vtedy už nevarím nič iné. A dakujem za fotosmajliksmajlik

vložené: 02. 05. 2010 18:11:43  nahlásiť  reagovať
 

Takže Ibismajlik, jak jsem slíbila, vkládám fotky. Vynikající slaný koláč pro milovníky pagáčů a podobných dobrůtek. Těsto je jako peřinka a je to hodně syté. Přítel si nandal, jak do lesa a nemohl to dojístsmajlik. Veliká pochvala a bodík už jsem ti dávno dala.

autor: michsamant
vložené: 26. 04. 2010 21:02:01  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik

vložené: 26. 04. 2010 19:58:44  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, neboj nic, až upeču "tejfeles lepény"smajliksmajlik, tak přidám i foto, pokud mne někdo nepředběhnesmajlik

vložené: 26. 04. 2010 19:47:36  nahlásiť  reagovať
 

Jani, potom daj vedieť, ako Ti chutil!

vložené: 26. 04. 2010 18:44:58  nahlásiť  reagovať
 

Jani, určite nebudeš ľutovať, a s tými oškvarkamismajliksmajlik

vložené: 26. 04. 2010 17:09:53  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, tam, kde se do kynutého těsta dává sádlo, tak je zaručený úspěch. Já sice vůbec netuším, co je to..."tejfeles lepény"smajliksmajliksmajliksmajlik, ale to je fuk!!smajliksmajlik tady ty posúchy určitě vyzkoušímsmajliksmajliksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz