. .. .. .. .. .. .
. .

Sulislavské koláče - RECEPT 37741

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 102821 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 7 návštěvníkov)


Sulislavské koláče


[ recept č. 37741 zo dňa  ]


Sulislavské koláče


POTREBNÉ PRÍSADY

Nedávno tu mal úspech jeden staročeský koláč. Ja pridávam, ako sa tieto koláče robia u nás Mňa ich učila moja babička, ktorá odtiaľ pochádza, z krásnej dedinky Sulislav, čo je Stříbrsko, koláče sú podobné chodským, ale nie sú to presne tie, sú charakteristické pre tú dedinu. Na cesto potrebujeme 1 kg kvalitnej polohrubej múky, 15 dkg práškového cukru , 14 polievkových lyžíc oleja, štipka soli, 3 žĺtka kvások a mlieka asi toľko, aby cesto bolo akurát, nie husté, skôr redšie, aby sa dalo pekne rozťahovať. Ďalej bude treba papier na pečenie, 2 žĺtka na okraje koláča s troškou oleja , na ozdobovanie hrozienka namočené v rume, mandle, slivkový lekvár /môžeme použiť 2 druhy lekváru, ale len taký, ktorý sa nerozteká/, na plnku :3 tvarohy polkilové z Lidla /aj 4, ak chcete ešte štedrejšie/, 3 vanilky, 2 PL práškového cukru, prípadne aj trošku vanilkového pudingu v prášku pre lepšie ochutenie.. Ďalej môžeme pred pečením koláč posnežiť kokosom - toto vymyslela moja babička a je to mňáááám.ˇĎalej práškový cukor na posypanie hotového koláča a roztopené maslo na okraje horúceho koláča. Cesto tak vydrží dlho mäkkučké.

POSTUP PRÍPRAVY

Cesto si urobíme klasicky, ako sme zvyknutí. Tvaroh si urobíme tak, že lidlácky tvaroh /ten je najlepší, lebo nie je s ním tak pracne narábať a je najlacnejší, ale v poslednom čase kupujem od farmárov jemný kravský. Na recept treba až kilo -dve /platí, že čím viac, tým lepšie/, vymiešame s vanilkami a práškovým cukrom, plus môžeme aj lyžicu vanilkového pudingu v prášku, ale zvyknem aj žĺtok. Ostatné dám do fotopostupu. Upečené ich nejak nestíham fotiť, niekam miznú.......
Po upečení mi ostalo 5 bielkov, treba ich zúžitkovať, napr. na božské snehové pusinky, alebo pozrite môj recept na turecký med :)))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Podľa takéhoto taniera - na hlavný chod, si vystrihneme z papiera 8 kruhov.
Z tohto tvarohu si urobíme plnku: 2 kelímky - spolu 1 kg vymiešame s 3 vanilkovými cukrami a 2 PL prášového cukru
Hotové nakysnuté cesto si rozdelíme na 2 časti, tie časti znova na 2 časti,.... až budeme mať 8 rovnakých dielov
Vytvarujeme si takúto buchtičku tak, že ostré konce cesta zahneme naspodok a necháme ešte podkysnúť.
Cesto si urobím tak, že si ho občas pomúčim, aby sa dalo krásne naťahovať až po okraje papiera, a kým to docielime, musí sa vyťahať na placičku, nechať opäť podkysnúť a potom vyťahať dotenka.
takto vyzerá pripravené cesto, je pekne tenučké.
Okraje cesta potrieme žĺtkom pred podávaním tvarohu. Pridám aj trošku oleja a trošku mlieka.
Rovnako rozdelíme tvaroh na všetky koláče
pekne úhľadne si rozotrieme tvarohovú plnku
Koláče ozdobíme slivkovým lekvárom, hrozienkami, mandľami a posnežíme kokosom-ten nie je potrebný, ale nám to takto chutí. Pečieme pri 180 stup v predhriatej rúre /tu závidím všetkým, ktorý majú teplovzdušnú/, prvý sa pečie pomalšie, potom to trvá tak 12 minút jeden - čiže rýchlovka. Hotový posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Dáva sa na tanier aj s tým papierom. Nič neuberá na kvalite, ak ho dáme do mrazničky
ďalšie moje dielo..... škoda, že mne to ozdobovanie nejde od ruky. Lekvár si dávam do sáčku s vystrihnutou dierkou.
ešte jednu radu Vám dám: ak je slivkový lekvár moc hustý, zmixujte ho s troškou rumu
a ďalšia...
čím viac lekváru, tým sú lepšie
Koláč nakoniec krájame ako pizzu
Tento urobila moja dcéra - hlavu kokerspaniela, ....nech sa páči, príďte ochutnať, kým sú čerstvé, alebo kým vôbec sú :))))))
A takto sa pekávali /ale to už bolo dávno/ u našej babičky :))) táto fotka je stará 35 rokov.
A toto sú moji starí rodičia, najlepší na svete, u nich sa koláče pekávali a som rada, že ma ich babička naučila piecť a že mi mohla odovzdať tradíciu.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< 3D lienka | Sulislavské koláče | Tvarohové tyčinky k vínu, pivu alebo len tak :) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Martina W. (Marti.W.) ID 285929 (21.2.2014, 20:24)
To nejsou jen staročeské koláče ale tzv. tradiční Chodské koláče. Mezi Tachovem a Plzní je Chodsko. Možná si vzpomenete na knihu od Aloise Jiráska - Psohlavci o Janu Sladkém zvaném Kozina. Chodové hlídali západní hranici Čech a pomocníky jim byli psi - němečtí ovčáci. Takové koláče se tam pečou dodnes.
Vypadají náramě (Y)
ODPOVEDAŤ
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (22.2.2014, 17:21)
Ďakujem (L) Dala som si tu vyhľadať chodské koláče, a sú to naozaj tieto tradičné so slivkovým lekvárom. Pravda [A]
ODPOVEDAŤ
Soňa T. (rexo) ID 108927 (21.2.2014, 19:31)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
dada t. (cica-mica) ID 102843 (28.2.2011, 18:33)
super..musi to byt dobrota.. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (28.2.2011, 19:22)
veru bola to dobrota.....
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (28.2.2011, 8:25)
Tinka koláče sa ti veľmi vydarili, určite vyskúšam aj tvoj receptík (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (28.2.2011, 13:20)
Ivetka ja som ich robila preto, lebo si ma k tomu vyprovokovala :-D :-D Takú chuť si mi urobila na ne. Ja tiež vysúšam tie tvoje nádherné koláče, len si ich nechám na inokedy, s makom nemôžem teraz robiť nič, lebo zubárka dcére zakázala jesť mak kvôli fixnému strojčeku |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Anna P. (tetrisss) ID 49991 (27.2.2011, 13:23)
Su velmi pekne. (F)
ODPOVEDAŤ
Tina H. (kokaZM) ID 102821, mimibazar.sk/kokazm (27.2.2011, 13:35)
Ďakujem pekne za povzbudenie, snažila som sa, pečenie milujem,ale ozdobovať bohužiaľ veľmi neviem. 8o|
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu