Katarína I. (catty181) ID 33382 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)
Linecká čokoládová torta.
[ recept č. 34822 zo dňa 27.11.2010 ]
POTREBNÉ PRÍSADY
LINECKÉ CESTO-180 g polohrubej múky,20g kakaa,120g masla,70g prašk.cukru,1 žltok... PIŠKÓTOVÉ CESTO S ĆOKOLÁDOU-3 vajcia,150g prašk.cukru,130g mletých orechov,20g hrubej múky,50g strúhane horkej čokolády,100g ríbezľového džemu na potretie. -recept mám z Dobrého jedla-november. Chu´tovo výborná tortička,plná orechov.
POSTUP PRÍPRAVY
1.Múku zmiešame s preosiatým kakaom a prašk.cukrom,pridáme pokrájané studené maslo a žltok.Vypracujeme cesto,ktoré vložíme do mikrotenového vrecka a dáme na hodinu do chladu. 2.Cesto rozdelíme na dve časti.Polovicu cesta rozvaľkáme a prenesieme na dno tortovej formy.Nožom predznačíme 12 dielov a pečieme asi 12 minút pri teplote 175 °C.Upečený plát ešte teplý pokrájame. 3.Zvyšné cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy,popicháme vidličkou a predpečieme.Pečieme asi 7 minut pri teplote 175°C. 4.Medzitým si pripravíme piškotove cesto s čokoládou-Žltky s prášk.cukrom vymiešame do peny,pridáme orechy zmiešane s múkou a čokoládou.Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. 5.Po miernom vychladnutí korpus natrieme tretinou džemu.Navrch rozotrieme piškotové cesto a pečieme 15-20 minút pri teplote 175°C. 6.Po miernom vychladnutí odstránime boky tortovej formy,korpus natrieme tretinou džemu na ktorý uložíme 12 upečených častí.Tortu odložíme na 2-3 hodiny do chladu,potom ju posypeme práškovým cukrom.
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
|
Pripravené linecké cesto,ešte pred pobytom v chladničke..:-) |
|
Cesto po vychladení...rozdeliť na polovicu... |
|
Pri vaľkaní som si pomohla papierom na pečenie.Vystrihla som si kruh podľa dna tortovej formy ,položila ho na cesto a vyvaľkala..potom som ho aj s papierom preložila na dno formy. |
|
Pripravené aj druhé cesto... |
|
Na cesto si nožom predznačíme 12 dielov..môžte aj trochu vyraznejšie,aby sa to predznačenie počas pečenia nestratilo....toto cesto pečieme 12 min. 175°C. |
|
Cesto hneď po upečení opatrne pokrájame....ide to ľahko.. |
|
druhé cesto,popicháme vidličkou a predpečieme 7 min.....175°C....Kým sa pečie,pripravíme si piškotové cesto.. |
|
Upečené cesto som ešte pre istotu preklopila a skontrolovala,či je prerezané úplne. |
|
Predpečené druhé cesto.. |
|
Vyšľaháme žltky s prášk.cukrom do peny... |
|
Pridáme orechy zmiešané s múkou a nastrúhanou čokoládou....To už išlo ťažšie,tých orechov bolo dosť veľa,tak som to miešala už len ručne,s tým že som do misy pridala aj tuhý sneh z bielkov. |
|
Hotové piškótové cesto... |
|
Predpečený linecký plát natrieme tretinou džemu . |
|
Natrieme piškótové cesto,pečieme 15-20 min...(ja som to piekla niečo cez 20 min.) |
|
Upečené,voňavé,krehké ... |
|
Natrieť zvyšným džemom.Je dobré použiť kyslejší(u nás bol domáci černicový)...Tortička nie je velmi vysoká..ja som piekla v tortovej forme s priemerom 24 cm. |
|
Vyskladáme vrch torty.. |
|
Hotovo....V originál recepte je torta poprášená prašk.cukrom a ozdobená ribezľovou šľahačkou-250 ml šľahačky vyšľahať s 20g prašk. cukru a potom zľahka vmiešať 30g ribezľového džemu.
Ale ja som len popráškovala to čo ostalo...:-)) Lebo som véééééélmi "šikovne" manipulovala s ešte teplou,krehkou tortou a ona sa mi prelomila....časť ktorá bola rozmrvená,sme s manželom vyjedli s lyžičkou...a aj napriek tomu chutila výborne..:-) Neporušený źvyšok degustovali rodičia,svokrovci a švagrinka..a všetci si pochvaľovali...... |
OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI |
| Darina B. (danda3) ID 104195 (27.11.2010, 22:10) |
Katka, veľmi zaujímavá tortička, a podľa toho, čo do nej ide, určite výborná!!! |
ODPOVEDAŤ |
| | Katarína I. (catty181) ID 33382 (27.11.2010, 22:18) |
Áno ,Darinka,je velmi chutná..chutila každému,hlavne svokričke.. .. |
ODPOVEDAŤ |